Akciové trhy minulý týždeň podporil Fed aj výsledky z Nemecka. Rizikom do ďalších dní ostáva Čína.

Z makroekonomických udalostí stálo v uplynulom týždni za pozornosť predovšetkým zverejnenie zápisnice z posledného zasadnutia Fedu, ktoré podporilo americké aj svetové akcie. V Európe pomohli pozitívnemu sentimentu aj priaznivé ekonomické výsledky z Nemecka.

Z makroekonomických udalostí stálo v uplynulom týždni za pozornosť predovšetkým zverejnenie zápisnice z posledného zasadnutia Fedu, ktoré podporilo americké aj svetové akcie. V Európe pomohli pozitívnemu sentimentu aj priaznivé ekonomické výsledky z Nemecka.

Minulý týždeň sa na akciových trhoch niesol v znamení nižšej likvidity vzhľadom k sviatku Dňa vďakyvzdania v Spojených štátoch.

Z makroekonomických udalostí stálo za pozornosť predovšetkým zverejnenie zápisnice z posledného zasadnutia Fedu, ktoré podporilo americké aj svetové akcie. V Európe pomohli pozitívnemu sentimentu aj priaznivé ekonomické výsledky z Nemecka. Investorov však sklamali správy z Číny, ktorá opäť zavádza rozsiahle lockdowny pre rekordný výskyt koronavírusu.

Americké a európske akcie ukončili týždeň v pluse, zatiaľ čo ázijské indexy zmiešane.

Naznažujú zmiernenie zvyšovania sadzieb

Záujem obchodníkov sa minulý týždeň sústredil na zverejnenie zápisu z posledného zasadnutia Federálneho výboru pre voľný trh. Správa publikovaná v stredu ukázala, že väčšina predstaviteľov uprednostňuje spomalenie tempa zvyšovania úrokových sadzieb.

Americká centrálna banka tento rok zvyšuje úrokové sadzby najrýchlejším tempom od 80-tych rokov v snahe znížiť vysokú infláciu. Fed na svojom poslednom zasadnutí začiatkom novembra zvýšil sadzby štvrtýkrát po sebe o 0,75 percentuálneho bodu.

Na najbližšom stretnutí, ktoré sa uskutoční v polovici decembra, sa očakáva, že Fed tempo zmierni a zvýši úrokové sadzby iba o pol percentuálneho bodu.

Holubičia rétorika prispela k rastu amerických akciových indexov, ktoré si svoje zisky udržali do konca týždňa. Index Dow Jones Industrial Average uzavrel s týždenným zhodnotením 1,7 %. Širší index S&P 500 si pripísal 1,6 % a technologický Nasdaq Composite za týždeň pridal 0,5 %.

Výkonnosť americký indexov za posledný týždeň

Zdroj: wsj.com

Nemecká ekonomika prekonala očakávania

Informácie z USA mali pozitívny vplyv aj na európske akcie. Nemecký akciový index DAX si pripísal 1,08 % a naďalej sa jeho hodnota pohybuje na najvyššej úrovni od júna tohto roka. Vývoj indexu podporili aj pozitívne ekonomické údaje a zápisnica zo zasadnutia Európskej centrálnej banky. Tá ukázala, že politici súhlasia s ďalším sprísnením menovej politiky, ale naznačili, že dlhotrvajúca a hlboká recesia by mohla viesť k pozastaveniu pokračujúceho zvyšovania úrokových sadzieb.

Vývoj indexu DAX za posledných 6 mesiacov

Zdroj: tradingeconomics.com

Nemecko zverejnilo výsledky hospodárskeho rastu za tretí kvartál a IFO index podnikateľskej nálady. HDP krajiny prekvapivo vzrástol o 0,4 % oproti 0,1 % v predchádzajúcom štvrťroku, a to aj napriek rastúcim cenám, nákladom na energie a neistote vyvolanej vojnou na Ukrajine. Rast bol ťahaný predovšetkým spotrebou domácností, ktorá zaznamenala medzikvartálny nárast o 1 %.

Ukazovateľ podnikateľskej nálady IFO vzrástol v novembri na 86,3 bodov, čo bolo najviac za posledné tri mesiace a nad trhovým konsenzom 85,0 bodov.

Čína opäť zavádza rozsiahle lockdowny

Negatívne správy prišli v minulom týždni z Číny. Nárast počtu nakazených ochorením Covid-19 na rekordné úrovne a hlásenia úmrtí súvisiacich s vírusom po prvýkrát za takmer šesť mesiacov spôsobili, že krajina znovu pristupuje k sprísneniu pravidiel a uvaleniu rozsiahlej karantény.

Reakcia úradov tak ničí nádeje na oživenie ekonomiky a vyvoláva obavy z narušenia svetových dodávateľských reťazcov. Čína tiež zápasí s prepadom trhu nehnuteľností a čelí problémom v súvislosti s rozhodnutím USA zakázať vývoz pokročilých polovodičových čipov a technológií do krajiny z dôvodov národnej bezpečnosti.

Investori pritom dúfali, že známky zmiernenia protipandemických opatrení z prvej polovice novembra pomôžu hospodárskemu rastu, čo by bolo prospešné aj v globálnom meradle. Situácia v druhej najväčšej svetovej ekonomike tak ostáva rizikom aj do nasledujúcich dní.

Hongkonský benchmark Hang Seng Index si za minulý týždeň odpísal 0,7 %. Shanghai Composite uzavrel o 1,01 % vyššie a index CSI 300 získal 0,16 %.

Vývoj indexu Hang Seng za posledných 6 mesiacov

Zdroj: tradingeconomics

Manchester United vystrelil nahor, Coinbase na historickom minime

Minulý týždeň priniesol zaujímavé novinky aj z korporátneho segmentu. Investori sa dočkali divokej jazdy v súvislosti s informáciami týkajúcimi sa Manchesteru United. Odchod renomovanej hviezdy Cristiana Ronalda a správy o možnom predaji jedného z najväčších svetových futbalových klubov spôsobili výrazný nárast akcií spoločnosti kótovaných v USA. Akcie si za minulý týždeň pripísali 62 % a pridali približne 1,3 miliardy dolárov na trhovej hodnote. Obchodujú sa tak pri cene 21,21 USD za akciu na najvyššej úrovni od novembra 2018.

S opačným problémom bojuje spoločnosť Coinbase Global. Cena jej akcií sa prepadla na historické minimum v dôsledku ťažkostí kryptotrhu vyvolaných kolapsom burzy FTX a investori sa obávajú, že pád ďalších spoločností môže byť na obzore. Za posledný rok stratili akcie Coinbase už viac ako 86 % a aktuálne sa nachádzajú na úrovni 44,28 USD za akciu.

Tento týždeň séria výsledkov z amerického trhu práce

V novom týždni sa z dôležitých informácií budú pozorne sledovať najmä výsledky z trhu práce v Spojených štátoch. Zverejnené budú údaje o zmene zamestnanosti v nepoľnohospodárskom sektore (non-farm payrolls/NFP) a miera nezamestnanosti. Očakáva sa, že správa NFP vykáže v novembri nárast počtu pracovných miest o 200 tisíc v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom a miera nezamestnanosti sa zvýši z 3,7 % na 3,8 %.

Okrem toho sa bude tiež konať jedno z posledných vystúpení predsedu americkej centrálnej banky Jerome Powella o ekonomike a trhu práce pred najbližším zasadnutím Fedu.

Súvisiace články

Aktuálne správy