Americká centrálna banka zrejme zmierni tempo zvyšovania úrokov, naznačuje zápisnica z jej posledného zasadnutia

, ČTK Foto: Adam Fagen/Flickr

V poslednom čase sa špekuluje o tom, že na decembrovom zasadnutí už Fed zvýši úroky iba o 0,5 percentuálneho bodu.

Výrazná väčšina predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed) sa na novembrovom zasadnutí zhodla, že v skorej dobe bude pravdepodobne vhodné spomaliť tempo zvyšovania úrokových sadzieb. Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia, ktorú v stredu zverejnila banka.

Fed na zasadnutí, ktoré sa konalo 1. a 2. novembra, štvrtýkrát po sebe zvýšil úrokové sadzby o 0,75 percentuálneho bodu. Jeho základná sadzba sa tak dostala do rozpätia 3,75 až 4,00 percenta, teda na najvyššiu úroveň za takmer 15 rokov. Centrálna banka sa sprísňovaním menovej politiky snaží dostať pod kontrolu infláciu.

Inflácia v USA spomalila

V poslednom čase sa špekuluje o tom, že na decembrovom zasadnutí už Fed zvýši úroky iba o 0,5 percentuálneho bodu. V októbri sa medziročná miera inflácie v USA znížila na 7,7 percenta zo septembrových 8,2 percenta. Pokles tak vykázala už štvrtý mesiac po sebe a prvýkrát za osem mesiacov sa dostala pod osem percent.

"Výrazná väčšina účastníkov súdila, že spomalenie tempa zvyšovania (úrokových sadzieb) bude pravdepodobne v skorej dobe vhodné," píše sa v zápisnici z novembrového zasadnutia Fedu. Najbližšie zasadnutie sa uskutoční 13. a 14. decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy