Investície v slovenskej ekonomike zvýšili dynamiku, rýchlejšie rástli naposledy pred tromi rokmi

, oPeniazoch.sk Foto: TASR

Pomerne dynamicky v treťom kvartáli tohto roka rástli aj investície v kľúčovom spracovateľskom priemysle, vrátane automobilového priemyslu, kde finišuje investícia najväčšej tuzemskej automobilky do rozšírenia výrobných kapacít, pripomína analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Investície v slovenskej ekonomike v treťom štvrťroku tohto roka medziročne v stálych cenách stúpli o 8,2 %. Dosiahli tak najsilnejší rast za posledné tri roky. Celková tvorba hrubého kapitálu v ekonomike však naopak medziročne klesla o 4,5 %. Dôvodom je výrazné medziročné spomalenie tvorby zásob, čo podľa analytika UniCredit Bank Ľubomír Koršňáka zrejme súvisí aj s rozpúšťaním zásob nedokončenej výroby po zlepšení situácie v logistike.

Dominujú nehnuteľnosti

Ako v utorok informoval Štatistický úrad SR, z celkového počtu 19 sledovaných odvetví medziročný rast investícií v bežných cenách zaznamenalo až 14 z nich. Štvrtina peňažných prostriedkov sa preinvestovala v oblasti nehnuteľností, kde objem investícií vzrástol medziročne o 31,8 %.

Druhý najvyšší objem investícií (19,9 %) smeroval do priemyselnej výroby. Investície tam boli medziročne vyššie o 16,6 %, v porovnaní s rokom 2019 o 11,2 %. Z 13 odvetví priemyselnej výroby vzrástli investície medziročne v 10 z nich. Výroba dopravných prostriedkov, ktorá predstavuje aj z hľadiska investícií podielovo najvýznamnejšie odvetvie priemyselnej výroby, vykázala nárast investícii o 14,2 %.

Tretí objemovo najvyšší podiel investícií bol použitý v odvetví dopravy a skladovania pri medziročnom náraste o 22,3 %. V odvetví veľkoobchodu a maloobchodu sa preinvestovalo medziročne viac o 22,2 % a vo verejnej správe o 34,8 %. Medziročný pokles investícií zaznamenali odvetvia informácie a komunikácia o 3,3 % a vzdelávanie o 3,6 %.

V súhrne za prvé tri štvrťroky 2022 dosiahla celková tvorba hrubého kapitálu 18,6 miliardy eur, čo predstavuje medziročný rast o 1,6 %. Tvorba hrubého fixného kapitálu, teda investície, z toho tvorili 14,9 miliardy eur pri medziročnom náraste o 5 %, ale v porovnaní s úrovňou roka 2019 zaostávali o takmer 6,6 %.

Finišujúca investícia v automobilke

Ako dodáva analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, k zrýchleniu dynamiky investícií z 0,5 % v predchádzajúcom kvartáli tak významnou mierou prispeli verejné i súkromné investície. "Súkromné investície podporili najmä vyššie investície do nehnuteľností, pomerne dynamicky však rástli aj investície v kľúčovom spracovateľskom priemysle, vrátane automobilového priemyslu, kde finišuje investícia najväčšej tuzemskej automobilky do rozšírenia výrobných kapacít," uviedol.

Dynamický rast investícií však v treťom štvrťroku úplne vykompenzoval pokles tvorby zásob a celková tvorba hrubého kapitálu v slovenskej ekonomike tak medziročne klesla o 4,5 %. "Predpokladáme, že to bolo dôsledkom rozpúšťania zásob po uvoľnení úzkych hrdiel, najmä zásob nedokončenej výroby, ale aj ukončenia viacerých stavebných investícií a ich presunu zo zásob do fixného kapitálu," dodal analytik.

Súvisiace články

Aktuálne správy