Otrasy na kryptotrhu pokračujú: Akcie firmy Coinbase padli najnižšie od jej vstupu na burzu

, ČTK Foto: pexels.com/RODNAE Productions

Otázky týkajúce sa zdravia konkurenčnej burzy FTX vyvolali v sektore masívne výpredaje. To prinútilo niektoré spoločnosti dočasne prerušiť obchodovanie a ďalšie k príprave možných návrhov na bankrot.

Akcie kryptoburzy Coinbase v pondelok klesli o viac ako osem percent a prepadli sa najnižšie od vstupu firmy na akciovú burzu v apríli 2021. Prepad spôsobuje pokračujúci pokles ceny bitcoinu a obavy investorov po kolapse konkurenčnej spoločnosti FTX na začiatku tohto mesiaca, upozornil server spravodajskej televízie CNBC.

Prečítajte si tiež: Cena bitcoinu padla na dvojročné minimum

Coinbase vstúpila na burzu s trhovou kapitalizáciou viac ako 85 miliárd USD. Po 19 mesiacoch však jej hodnota klesla pod desať miliárd dolárov, keď za posledné štyri obchodné seansy prišla o štvrtinu svojej hodnoty. Od začiatku roka sa akcie prepadli o viac ako 83 percent.

Prepad celého odvetvia

Otázky týkajúce sa zdravia konkurenčnej burzy FTX vyvolali v sektore masívne výpredaje. To prinútilo niektoré spoločnosti dočasne prerušiť obchodovanie a ďalšie k príprave možných návrhov na bankrot. Analytici firmy Mizuho v piatok upozornili, že denné objemy v tomto odvetví majú tendenciu byť o 30 až 40 percent nižšie ako ich priemer za celý rok.

Generálny riaditeľ Coinbase Brian Armstrong už skôr CNBC povedal, že jeho firma nemá žiadne významné napojenie na FTX, ale súcití so všetkými zúčastnenými.

Vývoj hodnoty akcií spoločnosti Coinbase za posledný rok

Zdroj: tradingeconomics.com

Bank of America v piatok znížila hodnotenie akcií spoločnosti Coinbase s odkazom na riziko nákazy pre kryptomenovú platformu, aj keď podľa nej nejde o ďalšiu FTX. To však neznamená, že je spoločnosť imúnna voči širšiemu pádu v rámci kryptomenového ekosystému.

Prepúšťali už v júni

Pred krachom FTX bol trh uprostred kryptomenovej zimy, kedy ceny bitcoinu a etherea klesli, čo prinútilo rad firiem vyhlásiť bankrot. Coinbase začiatkom mesiaca oznámila, že v treťom štvrťroku jej výnosy oproti predchádzajúcemu roku klesli o viac ako 50 percent a vykázala stratu 545 miliónov USD. V júni burza prepustila 18 percent zamestnancov.

Na trhu s kryptomenami pokračujú výpredaje. Bitcoin v pondelok stratil viac ako tri percentá a ocitol sa najnižšie za viac ako dva roky. Kryptomena Ethereum oslabila o šesť percent. Solana, mena, ktorú propagoval a podporoval zakladateľ FTX Sam Bankman-Fried, prišla za dva týždne o viac ako dve tretiny svojej hodnoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy