Akcie Manchesteru United v utorok vystrelili nahor: Opustia klub po Ronaldovi aj americkí vlastníci?

, oPeniazoch.sk Foto: SITA/AP

Ihneď o zverejnení vyhlásenia rodiny Glazerovcov, že zvažujú všetky možnosti, ako naložiť so svojim podielom v slávnom futbalovom klube, vystrelili jeho akcie až o 17 % nahor. To podľa odhadov televízie Sky News okamžite zvýšilo trhovú kapitalizáciu spoločnosti až o 400 miliónov amerických dolárov.

Jeden z najslávnejších futbalových klubov na svete zažil v utorok poriadne zemetrasenie. A to napriek tomu, že najvyššia anglická futbalová súťaž je momentálne kvôli prebiehajúcim majstrovstvám sveta v Katare prerušená. Klub jednak oznámil, že rozviazal zmluvu s hviezdnym Cristianom Ronaldom, následne sa začali objavovať tiež špekulácie, že aktuálni vlastníci klubu, americká podnikateľská rodina Glazerovcov, by mohli svoje podiely predať.

Trhy na tieto správy okamžite zareagovali a akcie Manchesteru United na burze v New Yorku za deň posilnili o takmer 15 %. Na záver utorňajšieho obchodovania sa tak hodnota akcií klubu vyšplhala tesne pod 15 amerických dolárov. Zapísali si tak jeden z najlepších obchodných dní za posledné roky.

Faktom však je, že tou kľúčovou správou pre trhy nebol odchod Cristiana Ronalda, ale práve spomenuté špekulácie o predaji. Ihneď o zverejnení vyhlásenia rodiny Glazerových, že zvažujú všetky možnosti, ako naložiť so svojim podielom v slávnom futbalovom klube, totiž vystrelili jeho akcie až o 17 % nahor, čo podľa odhadov televízie Sky News okamžite zvýšilo trhovú kapitalizáciu spoločnosti až o 400 miliónov amerických dolárov. Neskôr tieto zisky mierne skorigovali na spomínaných 15 %.

Nastúpi po Američanoch najbohatší Brit?

Aj keď vyjadrenia predstaviteľov klubu a jeho vlastníka neboli úplne jednoznačné, podľa britského denníka The Guardian môže proces "skúmania strategických alternatív" vyústiť aj do ukončenia 17-ročného vlastníctva klubu rodinou Glazerovcov. Klub totiž uviedol, že proces riadený jeho americkými vlastníkmi zvažuje viacero možností, vrátane novej investície do klubu, predaja podielu alebo "iných transakcií týkajúcich sa spoločnosti".

Definitívny osud slávneho anglického futbalového klubu by tak mali ozrejmiť až nasledujúce týždne a mesiace. The Guardian však pripomína, že záujem o kúpu Manchesteru United prejavil tento rok v auguste aj najbohatší človek vo Veľkej Británii Jim Ratcliffe, šéf chemického koncernu Ineos. „Ak bude klub na predaj, Jim bude definitívne potenciálnym kupcom,“ citoval denník Radcliffovho hovorcu.

Manchester United sa do rúk amerických vlastníkov dostal v roku 2005 po agresívnom prevzatí klubu podnikateľom Malcolmom Glazerom, za čo sa stal medzi fanúšikmi klubu nenávideným. Po jeho smrti v roku 2014 si 90-percentný podiel v klube podelilo rovným dielom jeho šesť detí. Zvyšných 10 % zostalo obchodovaných na burze v New Yorku.

Súvisiace články

Aktuálne správy