Šialenstvo pokračuje: Vyhnite sa Bitcoinom, je to mor!

, news.com.au;Across Private Investments Foto: thinkstock

Exponenciálny rast Bitcoinu o 1000 percent v tomto roku viedlo k varovaniam o bubline. Jeho súčasná trhová kapitalizácia - cena vynásobená počtom tokenov v obehu - je podľa Coinmarketcapu takmer 169 miliárd USD.

Najznámejšia a najväčšia kryptomena na svete potvrdzuje pozíciu neriadenej strely a ignorujúc masívnu vlnu negatívnych správ od finančných inštitúcií a regulátorov o investičnej bubline prekonáva nové rekordy takmer na dennej báze. Aktuálne prekročila hranicu 10-tisíc dolárov a od začiatku roka posilnila o úctyhodných 900 percent.

Vedúci stratég IG Markets Chris Weston opísal masívny prílev drobných investorov, ktorí nakupujú kryptomenu, ako "mániu", ktorá je živená titulkami novín a strachom z toho, že niečo zmeškajú. "Počet klientských účtov najpopulárnejšiej bitcoinovej obchodnej platformy Coinbase napríklad vzrástol za posledné tri mesiace o rekordné tri milióny. Retailových investorov láka masívna popularizácia digitálnych mien a atraktívne zhodnotenie v desiatkach či stovkách percent, ktoré len ťažko dosiahnu na bežných či terminovaných účtoch,“ povedal Jakub Rosa, analytik Across Private Investments.

Mike Novogratz, obchodník Fortress Investment Group, povedal, že investori by nemali počítať s "divokými pádmi". "Bude to najväčšia bublinou nášho života, s veľkým dosahom," uviedol pre New York Post.

Legendárny investor Jack Bogle, zakladateľ spoločnosti Vanguard a priekopník "pasívnych investícií", taktiež varuje. "Vyhnite sa Bitcoinom, ako moru," cituje jeho slová agentúra Bloomberg. "Bitcoin nemá žiadnu základnú návratnosť. Dlhopisy majú úrokový kupón, akcie majú výnosy a dividendy, zlato nemá nič. Nie je nič, čo by podporovalo Bitcoin, okrem nádeje, že ho predáte niekomu za viac, než ste zaň zaplatili." 88-ročný harcovník tvrdí, že len "blázon investuje do kryptomeny. Bitcoin by mohol dosiahnuť 20 000 dolárov, to ale nebude dokazovať, že sa mýlim. Keď sa vráti na 100 dolárov, si o tom môžeme pohovoriť."

Hlavný ekonóm AMP Capital Shane Oliver minulý týždeň upozornil, že "každá generácia sa nechá natiahnuť" do investičného šialenstva ako je Bitcoin.

Na druhej strane sú tí, ktorí obhajujú Bitcoiny a odmietajú názory, že hrozí spľasnutie bubliny.

Leigh Traversová, výkonná riaditeľka pre digitálnej meny a blockchain v poradenskej skupine DigitalX z Perthu je presvedčená, že v dlhodobejšom horizonte dosiahne Bitcoin paritu so zlatom. Alebo žeho jeho cena poskočí až na 400 000 dolárov. Iní sa k vývoju ceny nevyjadrujú a poukazujú skôr na skutočnú využiteľnosť digitálnej meny. Bitcoin ako prostriedok výmeny prináša pre používateľov viacero výhod. "Celý systém je decentralizovaný, takže nepodlieha dohľadu a kontrole žiadnej regulačnej autority. Kým platobná transakcia medzi dvoma bankami pri platbe cez internet banking trvá jeden aj viac dní, platba Bitcoinom je spracovaná do niekoľkých minút. Obchody sú navyše anonymné, čo účastníkom výmeny ponúka dokonalé súkromie,“ skomentoval Rosa.

Pokorenie hranice 10-tisíc dolárov predstavuje magickú hranicu, kedy by sa do Bitcoinu mohli podľa viacerých analytikov ,,oprieť“ inštitucionálni investori, ktorí sa zatiaľ držia stranou. Čoraz väčšiu serióznosť kryptomien na finančných trhoch potvrdzujú aj plány najväčšej americkej burzy CME pre futures a opcie. Už onedlho začne obchodovať futures kontrakty na Bitcoin, čo z tejto kryptomeny vytvorí štandardizovaný investičný nástroj s jasnými pravidlami.

Podľa údajov stratupu Living Room of Satoshi sa v Austrálii každý týždeň používajú Bitcoiny v hodnote  jedného milióna dolárov na zaplatenie účtov. Čoraz viac nehnuteľností sa ponúka na predaj v tejto kryptomene. Nie je problém nájsť pozemok s rozlohou 32 hektárov za 100 Bitcoinov – čo je takmer 1,3 milióna dolárov. "Bitcoin sú skutočné peniaze," uviedol predávajúci. "V skutočnosti je to lepšie ako väčšina iných peňazí. Bitcoin je deflačný, je ťažké ho minúť, pretože jeho hodnota neustále rastie. Budem to prepočítavať na hodnotu austrálskeho dolára v čase predaja nehnuteľnosti. Ak cena Bitcoinov neustále bude rásť, získam menej Bitcoinov. Keďže už dnes mám nejaké Bitcoiny, nič ma neurobí šťastnejším."

Mnohí zvažujú, že ak by mali "voľnú hotovosť", vrazili by ju do Bitcoinov, pretože ich považujú za "fantastickú náhradu zlata pri dlhodobom uchovávaní hodnoty ". Ale oproti zlatu má mnoho ďalších užitočných možností využitia. Neraz to kombinujú aj s inou kryptomenou. Ethereum je dnes druhou najcennejšou kryptomenou. "Jedného dňa by možno Ethereum mohol nahradiť to, čo som stratil na Bitcoinoch. Investoval som do niekoľkých ďalších mien, kým boli celkom lacné. Bol to dobrý krok. Ale premýšľať o tisícoch Bitcoinov, ktoré som stratil kvôli hlúposti, je celkom depresívne," hovorí anonymne jeden z retailových investorov.

"Kryptosvet nie je len o Bitcoine. Podľa portálu coinmarketcap.com aktuálne existuje viac než 1 300 virtuálnych mien. Ich trhová kapitalizácia kontinuálne rastie a aktuálne dosahuje viac než 300 miliárd dolárov,“ vysvetlil Rosa. Má ešte zmysel naskočiť do rozbehnutého ,,kryptovlaku“ ? To je otázka za milión, ktorú si kladú všetci nadšenci aj odporcovia digitálnych mien. "Až čas ukáže, ktorý tábor mal pravdu, keďže budúci vývoj digitálnych je vzhľadom na chýbajúcu reguláciu a jasne stanovené pravidlá veľmi ťažké predpovedať," myslí si Rosa.

Pri investovaní do virtuálnych mien však podľa Rosu platí staré známe pravidlo. "Investujete toľko, koľko ste ochotní stratiť. Výnosy v stovkách percent so sebou totiž na druhej strane prinášajú výrazné kolísanie hodnoty investície v čase," dodal Rosa. Treba však povedať, že pri investovaní do virtuálnych mien sú Slováci zodpovední. Postupne sa s kryptomenami zoznamujú a podľa toho aj pristupujú ku svojim investičným rozhodnutiam. Uvedomujú si, že nič nie je zadarmo a vysoké výnosy nie sú garantované.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy