Správne ale aj výhodné: Nepodľahnite mýtom o spoločensky zodpovednom investovaní

, desjardins.com Foto: SITA/AP;thinkstock

Sociálne zodpovedné investovanie neponúka zaujímavé výnosy, investorom nedáva možnosť výberu, a navyše ide len o módny výstrelok posledných rokov. To sú tri najväčšie mýty o sociálne zodpovednom investovaní.

Peniaze majú neobmedzenú moc. Mnohí z nás si to uvedomujeme, a skúšame ovplyvňovať spoločnosť prostredníctvom svojich peňazí. Vo  finančnej  etike sú peniaze chápané ako prostriedok na konkretizovanie našich hodnôt a postojov. Aj preto sa pri rozhodovaní o ich investovaní zaujímame nielen o finančný výnos, ale aj ďalšie faktory. V tomto bode sa ale musíme dokázať rozhodnúť, čo je pre nás prioritné. Morálne alebo ekonomické argumenty spoločensky zodpovedného investovania. Skutočne tieto dve veci nejdú dohromady?

Mýtus: Sú to investície s nízkymi výnosmi
Sociálne zodpovedné investovanie je stále investovanie. Jeho cieľom určite nie je len podpora "toho dobrého". Rovnako by sme mohli tvrdiť, že nízke výnosy ponúkajú aj podielové alebo hedžové fondy. Vždy záleží na konkrétnej investíciu a kontexte. Index S&P 500 za posledných päť rokov vzrástol o zhruba 80 %. Fondy Vanguard FTSE Social Index Fund a Eventide Gilead, oba pôsobiace v súlade s pravidlami sociálne zodpovedného investovania, za rovnaké časové obdobie ponúkli 100 %, respektíve viac ako 120 % zhodnotenie.

Mýtus: Sú to investície bez možnosti výberu
Sociálne zodpovedné investovanie nie je na rozdiel od súťaže krásy honbou za tým, kto ponúka svetový mier a vytvorenie raja na Zemi. Na to, aby ste sa stali sociálne zodpovednými investormi, nemusíte predať celé svoje portfólio a začať budovať nové na zelenej lúke. Stačí, keď sa pozorne pozriete, s čím všetkým sú firmy, do ktorých investujete, spojené. Následne sa zbavíte tých, ktoré sitom, ktoré si sami nastavíte, neprejdú. A ak si nechcete sociálne zodpovedné portfólio spravovať sami, môžete peniaze vložiť i do niektorého z viac ako 200 fondov.

Mýtus: Ide o módny výstrelok posledných rokov
Sociálne zodpovedné investovanie rozhodne nie je "vynálezom" posledných rokov. Už v 18. storočí členovia niektorých cirkví odmietali investovať do firiem, ktorých aktivity na spoločnosť mali prinajmenšom diskutabilný dopad. Významným míľnikom bola pre sociálne zodpovedné investovanie vojna vo Vietname, neskôr zapôsobila ako katalyzátor napríklad nehoda tankera Exxon Valdez.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy