Najvýnosnejšou investíciou boli dlhopisové podielové fondy

Predchádzajúcich dvanásť mesiacov sa nieslo v znamení koruny. Bez ohľadu na finančný produkt, sporenie v korunách sa vyplatilo viac ako v iných menách. K výnosu sa totiž pripojilo aj zhodnotenie slovenskej meny.

Pred rokom urobili najlepšie tí, ktorí si z tých najbežnejších investičných nástrojov vybrali dlhopisové podielové listy, samozrejme korunové. Tie im zarobili v niektorých prípadoch viac ako 10 percent, čo je až dvojnásobne viac ako ponúkali banky.

Keďže januárová medziročná inflácia bola 7,3 percenta, dlhopisové podielové listy dokázali uchrániť peniaze aj pred znehodnotením. V ich prípade totiž bola reálna úroková miera kladná. Obraz by bol ešte o niečo lepší ku koncu decembra, kedy sa rast cien pohyboval len okolo troch percent.

V tom období dokonca aj väčšina bankových vkladov vykazovala výrazne kladnú reálnu úrokovú mieru. Zhodnotené boli v minulom roku aj poistky, doplnkové dôchodkové poistenie a stavebné sporenie. Tieto finančné nástroje zarobili svojim majiteľom približne 8 – 9 percent. Stavebné sporenie sa tiež vyšplhalo až na desať percent, ale pre zmeny v prémii to tento rok už bude pod osempercentnou hranicou.

Na druhej strane vklady v cudzích menách svojich majiteľov veľmi nepotešili. Potvrdzuje to aj tabuľka. Pri výpočtoch sme si situáciu značne zjednodušili. Vklad sme „uložili“ na ročný termínovaný účet…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy