V stredu o investičnej pomoci pre štyroch investorov

Kabinet by mal na stredajšom zasadnutí prerokovať návrh na poskytnutie investičnej pomoci pre spoločnosť CEIT, a.s., Žilina. Spoločnosť plánuje investovať v Žiline do rozšírenia výskumných a vývojových činností vyše 6,7 mil. eur. Vďaka tejto investícii by malo vzniknúť 50 nových pracovných miest, z toho 45 by malo byť určených pre vysokoškolsky vzdelaných pracovníkov. Firma sa zameriava na projekty základného aj aplikovaného výskumu-vývoja a výroby mobilných platforiem FTS, skenovanie a tvorbu virtuálnych modelov, vývoj a výrobu prototypov. Ako vyplýva z návrhu ministerstva hospodárstva, firma by mala získať na svoj investičný projekt pomoc vo výške 2,5 mil. eur. Štátnu pomoc by mala spoločnosť od štátu dostať vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného majetku.

Ministri by mali rozhodnúť o poskytnutí štátnych stimulov aj pre spoločnosť Semecs, s.r.o. Tá plánuje investovať do rozšírenia svojho závodu vo Vrábľoch 13,4 mil. eur. Cieľom investičného zámeru spoločnosti Semecs je rozšírenie existujúceho podniku na výrobu montovaných elektronických dosiek, vďaka ktorému sa zdvojnásobí výrobná kapacita závodu. Firma Semecs by mala vytvoriť 100 nových pracovných miest. Podnik požiadal rezort hospodárstva o poskytnutie investičnej pomoci vo výške 4,7 mil. eur. Ministerstvo navrhuje poskytnúť spoločnosti stimuly vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného majetku a forme daňových úľav.

Štátnu pomoc by mala dostať aj firma Skilab, s.r.o. Tá plánuje na Spiši investovať do rozvoja cestovného ruchu vyše 5 mil. eur. Spoločnosť chce v Slovenskom raji rozšíriť svoje stredisko cestovného ruchu. Investor plánuje vybudovať nové lyžiarske trate, horské dopravné zariadenia, či nové ubytovacie a stravovacie zariadenia. Vďaka tejto investícií by malo vzniknúť 45 nových pracovných miest. Firma by mala od štátu dostať stimuly vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého majetku vo výške 2,25 mil. eur. Šéf rezortu hospodárstva Ľubomír Jahnátek navrhne vláde poskytnúť investičné stimuly aj textilnej firme Bodet & Horst mattress ticking Verwaltungs. Spoločnosť plánuje v obci Vrbové rozšíriť výrobu a vybudovať nový závod na výrobu textilných materiálov za 13,8 mil. eur. V prvej fáze v roku 2010 by sa vďaka investícii malo vytvoriť 25 nových pracovných miest, budúci rok by malo pribudnúť ďalších 125 miest. Až 40 % z celkového objemu investície by pritom mal firme vykryť štát vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného majetku v sume 5,5 mil. eur.

Vláda sa má zaoberať aj novým financovaním lekárskej služby prvej pomoci. Maximálna výška úhrady za jeden bod zdravotného výkonu poskytovaného v rámci všeobecnej ambulantnej starostlivosti by sa mala zmeniť na minimálnu, pričom by sa mala zároveň zvýšiť hodnota minimálnej úhrady pre pohotovosti pre dospelých ako aj pre deti a dorast o 20 % nad súčasnú hodnotu maximálnej. Z maximálnej na minimálnu výšku úhrady by sa malo zmeniť taktiež stanovenie mesačnej výšky úhrady na jedného poistenca. Hodnota minimálnej úhrady pre lekársku službu prvej pomoci pre dospelých by mala ísť hore o 20 % a pre deti a dorast o 200 %. Pôvodne mal nový spôsob financovania pohotovostí platiť už od júna, neskôr sa však účinnosť posunula na 1. júla.

Súčasťou rokovania vlády má byť aj správa o poskytnutej štátnej pomoci na Slovensku v minulom roku. Slovensko podľa materiálu v minulom roku poskytlo štátnu pomoc v objeme 440,3 mil. eur. Oproti roku 2008 to znamenalo nárast o 8,4 %. Z celkovej sumy štátnej pomoci bolo z národných zdrojov 323 mil. eur a z prostriedkov Európskej únie 117,3 mil. eur. Z celkového balíka najväčšia suma štátnej pomoci, vyše 210 mil. eur, smerovala do regiónov. Vyše 75 mil. eur smerovalo do oblasti životného prostredia a takmer 18 mil. eur do vzdelávania. Odvetvová pomoc dosiahla 44,3 mil. eur, z čoho najviac, 21,9 mil. eur, smerovalo do dopravy. Nasledoval oceliarsky priemysel s pomocou 17,5 mil. eur a uhoľný priemysel s 5 mil. eur. Štátna pomoc v pôdohospodárstve dosiahla 68,9 mil. eur.

Medzi plánované ekonomické body rokovania vlády patrí aj správa Národnej banky Slovenska o poskytovaní úverov bankovými inštitúciami za apríl tohto roka. Objem novoposkytnutých úverov bankami v apríli podľa správy medzimesačne klesol o vyše pätinu. Oproti marcu totiž klesol objem nových úverov podnikom a domácnostiam spolu o 23,4 % na 987 mil. eur. V medziročnom porovnaní to znamenalo pokles o 1,1 %. Pri samotných podnikoch objem novoposkytnutých úverov v apríli oproti marcu klesol o 34,5 % na 588 mil. eur. Oproti aprílu minulého roka to znamenalo rovnako pokles o 16,9 %.

Agentúra SITA vydá podrobný prehľad ekonomických bodov 212. rokovania vládneho kabinetu v osobitnej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy