Verejný dlh Španielska zaznamenal vlani najvýraznejší a najprudší pokles v histórii

Španielsky verejný dlh zaznamenal v minulom roku pokles na približne 113 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo v porovnaní s rokom 2021, keď sa blížil k 119 % HDP, predstavuje najprudší pokles v histórii. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila údaje španielskej centrálnej banky.

Ako uviedla Národná banka Španielska, verejný dlh dosiahol vlani 113,1 % HDP. V porovnaní s rokom 2021 to predstavuje pokles o 5,6 percentuálneho bodu a najvýraznejší pokles v histórii. To je prudký obrat v porovnaní s vývojom počas pandémie nového koronavírusu, keď verejný dlh vzrástol o viac než 20 percentuálnych bodov. Ku koncu roka 2020 evidovalo Španielsko dlh na úrovni 117,1 % HDP, zatiaľ čo v závere roka 2019 dlh dosiahol 95,5 % HDP.

Ministerka hospodárstva Nadia Calvinová údaje centrálnej banky privítala a ako uviedla, k výraznému zníženiu dlhu prispeli silný ekonomický rast a zodpovedná fiškálna politika. Výber daní bol vyšší, než sa očakávalo, a rovnako sa vyvíjala aj celková ekonomika Španielska. Tá zaznamenala vlani rast o 5,5 %.

Viac o téme: HDP , pokles , Španielsko , verejný dlh

Súvisiace články

Aktuálne správy