Škoda Auto v prvom štvrťroku s prevádzkovým ziskom 2,6 mld. CZK

Škoda Auto vykázala v prvom štvrťroku tohto roku prevádzkový zisk 2,6 mld. CZK. Rok predtým to bolo 787 mil. CZK. Ako ďalej informovala automobilka, jej tržby dosiahli v sledovanom období 52,5 mld. CZK a medziročne tak vzrástli o 32 %. Rast bol spôsobený predovšetkým zvýšeným odbytom skupiny. Ďalšími faktormi bol priaznivý modelový mix a celkovo pozitívny vplyv výmenných kurzov.

Spoločnosť v prvom kvartáli 2010 predala 178,9 tis. vozidiel. V porovnaní s prvými tromi mesiacmi minulého roka ide o nárast o 25 %. Na predajných výsledkoch je podľa Škoda Auto poznať, že sa trhy západnej Európy spamätávajú z ekonomickej recesie. Výnimkou je Nemecko, kde prišlo k poklesu automobilového trhu takmer o štvrtinu. „Napriek naďalej panujúcej neistote na svetových trhoch očakávame aj pre zvyšok roku nárast počtu dodávok,“ uviedol člen predstavenstva automobilky zodpovedný za predaj a marketing Reinhard Fleger.

Koncern Volkswagen zvýšil v prvom štvrťroku aktuálneho roku čistý zisk na 473 mil. eur, čo je o 93 % viac, ako v rovnakom období uplynulého roku. Celkové tržby skupiny stúpli podľa predbežných informácií zverejnených v časopise Škodovácky odborár o viac ako 19 % na 28,6 mld. eur. Prevádzkový zisk sa takmer strojnásobil na 848 mil. eur.

Česká automobilka Škoda Auto je dcérskou spoločnosťou koncernu Volkswagen. Ten pôsobí aj na Slovensku prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Volkswagen Slovakia. V Bratislave vyrába VW Touareg, Audi Q7, vybavené karosérie vozidiel Porsche Cayenne, Škodu Octavia a prevodovky. V Martine má závod na výrobu komponentov a v Košiciach sa pripravujú autá na export do Ruska.

(1 EUR = 25,570 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy