Americké banky dlhujú za vlaňajšok manažérom vyše 40 miliárd USD

Washington 1. novembra (TASR) – Americké banky, ktoré získali podporu od štátu na prežitie počas finančnej krízy, dlhujú svojim vrcholným manažérom miliardy ešte za vlaňajšie výplaty. Predovšetkým na bonusy a dôchodky musia za rok 2007 vyplatiť viac ako 40 miliárd USD (932,24 miliardy Sk), ako v piatok informoval Wall Street Journal.

Americká vláda však bude mať v dôsledku svojich investícií do zachraňovaných bánk tiež slovo týkajúce sa platov manažérov. Politici a regulačné orgány už požadovali informácie o týchto platbách.

Iba manažéri Goldman Sachs majú na banku ešte nároky vo výške 11,8 miliardy USD, u J.P. Morgan Chase je to podľa Wall Street Journalu 8,5 miliardy USD. Sumy však zahŕňajú aj akciové opcie, a sú teda závislé od kurzov na burze, ktoré v ostatnom čase výrazne klesli.

Rozruch tento týždeň spôsobili informácie, že banky, ktoré získali prostriedky z vládneho balíka, viac ako polovicu miliardovej pomoci vyplatia akcionárom na dividendách. Po získaní podielov v bankách je ich akcionárom aj štát, ktorý teda dostane späť časť svojich peňazí. Problém však leží niekde inde. Prostriedky zo záchranného balíka totiž banky dostali na oživenie úverových tokov. Štátna pomoc sa tak môže minúť svojim cieľom, keď peniaze budú použité inak.

Odborníci už predtým upozorňovali, že štát nemá prostriedky, ktorými by mohol bankám predpísať, ako majú peniaze použiť, teda aby ich využili na oživenie úverových tokov. Podľa názoru niektorých ekonómov by však nevyplatenie dividend spôsobilo bankám dodatočné problémy, ako je napríklad ďalší pokles kurzov ich akcií.

Americké ministerstvo financií doteraz investovalo celkovo 125 miliárd USD iba do 9 veľkých bánk, ako sú napríklad Citigroup, JP Morgan Chase, Goldman Sachs a Morgan Stanley. Na kúpu akcií bánk kvôli podpore finančných domov je v 700-miliardovom záchrannom balíku určených 250 miliárd USD.

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy