Vystraší Halloween akciových medveďov?

Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 +2,11%/9180, S&P 500 +2,58%/954, Nasdaq Composite +2,49%.Najdôležitejší makroekonomický údaj tohto týždňa, zverejnenie rastu HDP za 3Q z USA, máme za sebou.

Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 +2,11%/9180, S&P 500 +2,58%/954, Nasdaq Composite +2,49%.

Najdôležitejší makroekonomický údaj tohto týždňa, zverejnenie rastu HDP za 3Q z USA, máme za sebou. Najväčšia ekonomika sveta skončila v predchádzajúcom kvartáli s kontrakciou rastu o -0,3%. Výsledok však vyšiel lepšie než očakávania a tak si akcie mohli pripísať mierne zisky.

Aj tak ale rast skončil s najnižším výsledkom od roka 2001 a nebyť podpory zo strany exportu a vládnych výdavkov, údaj mohol vyjsť oveľa horšie. Najdôležitejšou správou je však výsledok spotrebiteľských výdavkov ako komponentu HDP. Tie klesli po prvý krát od roku 1991 a najprudším tempom od roku 1980. Ako je vidieť, US ekonomika stratila oporu vo svojom najväčšom ekonomickom subjekte, domácnostiach, ktoré tvoria viac ako dve tretiny ekonomického rastu. Možnosť skorého obnovia je ale veľmi nízka. Domácnosti zatiaľ nedostali žiaden dodatočný balíček fiškálnych stimulov na podporu ich výdavkov a okrem toho zamrznutý úverový trh a prepad pracovného trhu od začiatku roka neposkytuje nutnú oporu. Dôležitým pozitívom je ale pokles cien ropy, ktorý by sa po plnom prejavení na cenách energií, hlavne benzínu, mal podpísať na peňaženkách obyvateľstva. Zatiaľ sú tak vyhliadky rastu na strane jeho ďalšieho poklesu a to hlavne kvôli exportu, od ktorého očakávame spomalenie kvô li poklesu rastu zahraničných ekonomík a zhodnoteniu dolára.

Podobné vyhliadky vyjadrila včera aj prezidentka Sanfranciského FEDu, Yellenová. Podľa jej slov je výhľad pre rast v 4Q na strane výraznej kontrakcie. Dôvody sú jednoznačné, zhoršenie podmienok na úverovom trhu pre domácnosti ako aj pre podniky, čo obmedzuje výdavky domácností a kapitálové výdavky spoločností, stály pokles cien nehnuteľností a zhoršenie vyhliadok pre export. Ekonomický rast za 4Q tak bude veľmi zlé číslo a prvotné odhady analytikov sa pohybujú v pásme -2,5-3,0%. Podobne sa očakáva ďalšie oslabovanie aj pracovného trhu, ktorý už budúci piatok ponúkne výsledky počtu novovytvorených pracovných miest za október. Očakáva sa už desiata strata pracovných miest v rade za sebou. Na tieto vyhliadky poukazovali aj týždenné žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré ostávajú stále hlboko v pásme recesie a kontrakcie pracovného trhu. Počas celého obchodovania však bola volatilita veľmi vysoká s jej maximami klasicky k záveru seansy. Poslednú hodinu akcie vym azávali svoje zisky, ale v posledných pár minútach sa im opäť podarilo zatvoriť v silnejších ziskoch. Oporou býčiemu táboru boli aj štatistiky FEDu ohľadom komerčných cenných papierov, teda krátkodobých CP určených na refinancovanie podnikov. Vstupom FEDu na tento trh zaznamenal ich celkový objem prvý nárast po siedmych týždňoch. Návrat likvidity na tento trh by mal pomôcť hlavne podnikom, ktorých fungovanie bolo kvôli averzii investorov výrazne obmedzené.

Stabilitu na tomto trhu sa snažila využiť aj problémová US poisťovňa AIG, ktorá na tento trh umiestnila cenné papiere v objeme 21 mld. USD. Získané zdroje chce táto spoločnosť na splatenie vládnej pôžičky. Krok AIG je tak vlastne splácanie jedného dlhu druhým dlhom. Táto skutočnosť nemusí byť nutne chápaná ako negatívna, ale treba si uvedomiť, že táto spoločnosť má stále výraznú expozíciu voči trhom credit default swapov (deriváty na zabezpečenie sa proti defaultu dlhopisov) a nedá sa vylúčiť že v budúcnosti, pokiaľ sa situácia opäť zhorší, nepožiada FED alebo ministerstvo financií o ďalšiu pôžičku.
Počas ázijskej seansy si US indexové futures pripísali na svoje konto silnejšie straty a poukazujú na otváranie Wall Street v červených číslach. Dôvodom bol japonský akciový trh, na ktorom sa zníženie sadzieb Japonskou centrálnou bankou o 0,2%, namiesto očakávaného 0,25%. nestretlo s očakávanou eufóriou.

Z makroekonomického kalendára dnes očakávame výsledky osobných príjmov a výdavkov za september, revíziu Michiganskej spotrebiteľskej dôvery za október a ukazovateľ aktivity vo výrobnom sektore Chicago PMI tiež za október. Výsledok osových výdavkov, ktorý je najdôležitejším z čísiel tohto Indexu by nemal mať vplyv na pohyb akcií, nakoľko jeho výsledky už boli započítané vo včerajšom údaji o HDP. Makroekonomické údaje by tak nemali mať výraznejší vplyv na pohyb akcií. Korporátny kalendár ponúka výsledky energetickej spoločnosti Chevron. Včerajšie výsledky spoločnosti Exxon Mobile trhom nezahýbali a rovnako sa to čaká i od dnešných kvartálnych čísiel Chevronu.

Hlavný faktor, ktorý by mohol dnes ovplyvniť pohyb akcií tak chýba. Dôležitý bude nástup US obchodníkov na trh o 14:30, ktorí by mali opäť nastoliť jasný trend obchodovania. Futures na US akciový index S&P 500 sa zatiaľ pohybujú vo formácii vlajky. Predchádzajúci trend je býčí, takže v prípade prelomenia hornej línie trojuholníka v okolí 960 bodov sa otvára priestor k psychologickej hladine 1 000 bodov. Naopak, pokles pod 940 bodov by bol medvedí signál k hladine 920/915 bodov.

Pre futures na akciový index DJIA 30, ktoré sa pohybujú v podobnej formácii, by v prípade jej prelomenia smerom nahor (zatiaľ v okolí 9 230 bodov) mohli dosiahnuť až úroveň 9 700 bodov ako klesajúcej línie ťahanej zo septembrových maxím. Jej následné zdolanie by bolo náznakom obratu krátkodobého trendu na rastový. V prípade nenaplnenia technickej formácie sa otvára priestor na pokles k hladine 8 800 bodov. Rastový trend by mal oporu aj v októbrovej redukcii sadzieb o celý jeden percentuálny bod, v lepšom ako očakávanom výsledku HDP, ako aj v možnosti prijatia balíku na podporu domácností, ktorým hrozí prepad hypotéky. Dlhodobý trend však naďalej ostáva klesajúci.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy