FOREX – Japonsko znížilo úrokovú sadzbu z obáv pred recesiou

Včerajší deň dal jasnú odpoveď na otázku, ktorú vytvárali indície v podobe ekonomických fundamentov z US ekonomiky za posledné mesiace. US ekonomika vstúpila do recesie v podobe prvého negatívneho výsledku ekonomického rastu od roku 2001. Ekonomický rast za 3Q na úrovni -0,3% Y/Y trh neprekvapil, pretože očakávania boli negatívnejšie (-0,5% Y/Y), čo však trh prekvapilo bol kolaps spotrebiteľských výdajov (-3,1% Y/Y). Ide o prvý záporný výsledok domácej spotreby od roku 1991 a najvýraznejší prepad od roku 1980, teda z obdobia, kedy naposledy pristúpili US finančné a politické autority k regulácii úverového trhu (prezident Carter zaviedol prísnu reguláciu úverového trhu).

Práve kolaps domácej spotreby spolu s obratom na FX trhu (agresívnym posilňovaním zelenej bankovky za posledné tri mesiace), ktorý znamená stratu posledného pozitívneho ostrova ekonomického rastu USA – „exportu“, vytvára obavy o budúcnosť US ekonomiky (odhady pre 4Q smerujú k -3% Y/Y). Po týchto výsledkoch ekonomického rastu FED funds futures začínajú v plnej miere započítavať znižovanie sadzieb FEDu o 0,25% počas dvoch najbližších zasadnutí FOMC (december, január). Tento výhľad by dostal úrokovú sadzbu na najnižšiu úroveň (0,5%) od roku 1954. Napĺňajú sa tak predpoklady niektorých bývalých členov FOMC, ktorí poukazujú na možnosť nulových úrokových sadzieb FEDu do konca prvého polroka 2009. Tento krok FEDu by bol reakciou na pokračujúci kolaps ekonomického rastu a hlavne riziká nárastu US nezamestnanosti. Práve nezamestnanosť by mala zohrávať podľa analytikov najdôležitejšiu úlohu pri znižovaní sadzieb FEDu pod 1%. Odpoveď nám môže poskytnúť už budúci týždeň, kedy sa očaká vajú výsledky Nonfarm Payrolls a US nezamestnanosti. US ekonomika by mala pokračovať v strácaní pracovných miest desiaty mesiac po sebe (odhady smerujú k 200 tis.) a očakáva sa i nárast nezamestnanosti z úrovne 6,1% do pásma 6,3-6,5%.

Carry zareagovali na výsledky americkej ekonomiky pod tlakom prepadu domácej spotreby miernym výpredajom, čoho výsledkom bol medvedí tlak na kráľovskom páre k minimám na 1,2820/00 EUR/USD. Najvýraznejší úder pre carry však prišiel počas nočného ázijského obchodovania, kde Nikkei skolaboval o 5%. Dôvodom je zníženie sadzieb BoJ iba o 0,2% na 0,3%, pričom akciové trhy očakávali výraznejšiu podporu v 0,25-om znížení sadzieb. BoJ tak pod tlakom kolapsu akciových trhov a fenoménu „carry trades“ pristúpila k prvému zníženiu sadzieb od roku 2001. Carry sa tak dostali pod silný medvedí tlak, čo viedlo k prepadu až na minimá 96,40/30 USD/JPY, tento pohyb si nemohla nechať ujsť zelená bankovka, ktorá ihneď navršovala svoje zisky na kráľovskom páre k minimám na 1,27/1,2680 EUR/USD a kábli 1,6170/60 GBP/USD. Naďalej platí, že pokračujúci negatívny vývoj akciových trhov a riziko spomalenia globálnej ekonomiky (včerajšie negatívne vyjadrenia členky FEDu Yellenovej k 4Q 2008 US ekonomiky , zníženie výhľadu japonskej ekonomiky na „bod mrazu“) má jediného víťaza – „zelenú bankovku“.

Dnešný intradenný výhľad prináša októbrové inflačné riziká z EU s očakávaniami na úrovni 3,2% Y/Y (posledný 3,6% Y/Y). Posledné dáta naprieč celou EU poukazujú i na možný výraznejší prepad, čoho výsledkom by mohlo byť 0,5%-né zníženie sadzieb ECB na budúci týždeň. Tento „holubičí“ výhľad podporujú i včerajšie dáta spotrebiteľskej a podnikateľskej dôvery, ktoré dosiahli dlhoročné minimá. US ekonomika prinesie dnes dáta septembrových inflačných rizík v podobe PCE (index spotrebiteľských výdajov), ktoré však už boli započítané do včerajších údajov ekonomického rastu za 3Q. Inflačné tlaky so spotrebiteľskými výdajmi tak strácajú svoju váhu a trh sa zameria na spotrebiteľskú dôveru podľa michiganskej univerzity, ktorej prvé októbrové odhady smerovali k historickým minimám na 57,5.

Dnešné výsledky by na konci týždňa už nemali mať výrazný dopad na hlavé menové páry a trh sa tak pred víkendom bude pripravovať na budúci týždeň v očakávaní US „pracovného triatlonu“ a znižovania sadzieb dvoch najsilnejších európskych bánk (ECB a BoE), kde sa zhodne očakáva zníženie sadzieb o 0,5%.

Intradenný výhľad kráľovského páru by mal závisieť od vývoj akciových trhov a pohybu carry trades, ktoré ešte stále spracovávajú menšie znižovanie sadzieb BoJ, zníženie ekonomického rastu Japonska (z 1,2% Y/Y na 0,1% Y/Y) a včerajší kolaps US spotrebiteľského dopytu. Pokračujúci medvedí trend na carry, ktorý vedie k prelomeniu krátkodobej rastovej línie otvára priestor k minimám na 95,00/94,80 USD/JPY. Tento výhľad podporuje pokračujúci prepad kráľovského páru k minimám na 1,25/1,2480 EUR/USD.

Prípadný pozitívny rast US akciových trhov (posledné seansy si udržiavajú pozitívny výhľad) otvára priestor pre carry k maximám na 97,80/98,00 USD/JPY, čo by sa odrazilo korekciou zelenej bankovky na kráľovskom páre k maximám na 1,2880/1,29 EUR/USD.

Kráľovský pár naďalej ostáva v medveďom trende so strednodobým výhľadom k 1,22/1,21 EUR/USD, ktorému by mohli napomáhať výhľady globálneho spomaľovania a prehlbovania finančnej krízy. Na druhej strane možnosť výraznejšie negatívnych dát z US ekonomiky (pracovný trh) môže prinášať korekcie medvedích ziskov a návrat páru nad level 1,30 EUR/USD (aktuálne limitovaný hranicou 1,32/1,33 EUR/USD). Aktuálne intradenné pohyby sú výrazné (nie sú výnimkou 500 bodové pohyby), čo len potvrdzuje pokračujúcu neistotu na finančnom trhu.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy