Británia a Nemecko podporujú návrh na zvýšenie rezerv MMF

Londýn 31. októbra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) potrebuje viac peňazí, aby mohol poskytnúť pomoc krajinám, ktoré sa v dôsledku globálnej finančnej krízy dostali do problémov.

Londýn 31. októbra (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) potrebuje viac peňazí, aby mohol poskytnúť pomoc krajinám, ktoré sa v dôsledku globálnej finančnej krízy dostali do problémov. Zhodli sa na tom na spoločných rokovaniach britský premiér Gordon Brown a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Podľa nich MMF by mal hrať hlavnú úlohu pri podpore ekonomík, ktoré zápasia s ťažkosťami. Brown tiež vyzval krajiny, ako sú Čína a bohaté ropné štáty Perzského zálivu, aby pomohli fondu zvýšiť objem jeho rezerv, ktoré sú v súčasnosti na úrovni 250 miliárd USD (5,83 bilióna SKK). MMF už poskytol úver Islandu, Maďarsku a Ukrajine a momentálne rokuje o finančnej pomoci Bielorusku.

Medzinárodná organizácia zároveň pracuje na novom programe. Ten by jej mal umožniť rýchlejšie uvoľniť peniaze pre krajiny, ktoré majú v dôsledku globálnej krízy problémy s hotovosťou. Predstavenstvo MMF už schválilo nový program krátkodobých pôžičiek.

Brown a Merkelová diskutovali aj o príprave schôdzky európskych lídrov v Bruseli, na ktorej by mali rokovať o spoločnom postupe pred novembrovým krízovým summitom vo Washingtone.

Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy