Zníženie úrokových sadzieb v Spojených Štátoch prinieslo rast na trhoch

Centrálne banky po celom svete sa snažia bojovať s nadchádzajúcou recesiou oživením toku peňazí do ekonomiky. K tomuto cieľu má viesť aj zníženie úrokových sadzieb v Spojených Štátoch o 0,5 %, ktoré je už druhým v tomto mesiaci.

Sériu znižovania úrokových sadzieb po celom svete odštartovala koordinovaná akcia popredných svetových centrálnych bánk, ktoré 8. októbra znížili úrokové sadzby o 0,5 %. Kým toto zníženie bolo zamerané na stabilizáciu medzibankového sektora, druhé kolo má za cieľ oživenie ekonomiky. Počas včerajšieho a dnešného dňa znižovali kľúčové sadzby Spojené Štáty, Čína, Taiwan, Hong Kong, Nórsko a Kuvajt,  očakáva sa, že ich budú nasledovať aj ďalšie krajiny. Spojené Štáty znížili sadzby už na 1 %, pričom guvernér FEDu Ben Bernake pripustil v prípade potreby aj ďalšie znižovanie, čo by posunulo úrokové sadzby v krajine k hodnotám spred pol storočia.

V Japonsku zlepšili klesajúce úrokové sadzby vyhliadky na zvýšenú spotrebu u najväčších obchodných partnerov. Japonský jen taktiež klesá z najvyšších hodnôt od roku 1995, čo zvyšuje konkurencieschopnosť japonských exportov v zahraničí tým, že znižuje ich ceny. Mimoriadny nárast zaznamenali akcie japonských exportérov. Akcie výrobcu automobilov Mazda, ktorý exportuje takmer 80 % zo svojej výroby, si pripísali 25 %. Akcie popredného svetového výrobcu elektroniky Sony vzrástli o 12 %, zhodne 12 % si pripísali aj akcie druhého najväčšieho svetového výrobcu dobývacích zariadení Komatsu.

Darilo sa aj ďalším ázijským akciám. Juhokórejskej centrálnej banke poskytol pomocnú ruku FED v podobe rozšírenia swapovej linky o ďalších 30 mld. USD, ktorá by mala pomôcť stabilizovať prepadávajúci sa won a dodať dolárovú likviditu kórejským bankám. V reakcii na to vzrástli akcie juhokórejského výrobcu elektroniky Samsung o 13 %. Zníženie úrokových sadzieb v Číne, Hongkongu a na Taiwane taktiež podporilo akcie domácich spoločností. Tituly hongkonskej developerskej spoločnosti Sung Hang Kan Properties vzrástli o 8,9 % a najväčšia čínska banka Industrial and Commercial Bank of China si pripísala 13 %.

V bankovom sektore prekvapila najväčšia nemecká banka Deutsche Bank, ktorej sa navzdory očakávaniam podarilo dosiahnuť v treťom kvartáli zisk vo výške 435 mil. eur. Za tento zisk vďačí banka novým účtovným regulám, ktoré jej umožnili vykázať menej strát. Akcie Deutsche Bank si do 16:00 pripísali 14 %, hodnota akcií druhej najväčšej nemeckej banky Commerzbank vzrástla v rovnakom čase o 10 %. Darilo sa aj bankám mimo Nemecka, keď zníženie úrokových sadzieb v Spojených Štátoch má za následok ďalšie zníženie medzibankových sadzieb. Trojmesačný dolárový Libor dnes klesol o ďalších 23 bázických bodov na úroveň 3,19 %. Britská banka Barclays si do 16:00 polepšila o 13 % a francúzska Societe Genrale o 9,7 %.

Pozitívna nálada na trhoch z posledných dní sa odrazila aj na cenách komodít, Reuters-Jefferies index 19 najobchodovanejších komodít, ktorý od svojich júlových maxím stratil vyše 40 %, si počas prebiehajúceho týždňa pripísal 7 %, to podporilo akcie ťažobných a prepravných spoločností. Akcie najväčšej svetovej ťažobnej spoločnosti BHP Billiton si v Syndey pripísali 8,8 %, v Londnýne vzrástli do 16:00 akcie ropnej spoločnosti Cairn Energy 18 %. Akcie popredného čínskeho námorného prepravcu Cosco Holdings si pripísali 41 %, keď jeho zisk v treťom kvartáli vzrástol o 18 %,  a japonský prepravca Mitsui O.S.K. si pripísal 18 %.

Japonský index Nikkei si dnes pripísal ďalších 10 % a obchodovanie uzavrel na úrovni 9 029,8b, za posledné tri dni obchodovania si pripísal viac ako 25 %. Ešte úspešnejšie tri dni má za sebou hongkonský Hang Seng, ten si od utorka pripísal 30 %, v priebehu dnešného obchodovania to bolo 13 % a zatváral na úrovni 14 329,9b. V Európe bol rast oveľa miernejší, o 16:00 sa nemecký DAX pohyboval na úrovni 4 998,6b., čo predstavuje nárast o 3,5 %. Britský FTSE v rovnakom čase vzrástol o 1,1 % na úroveň 4 289,8b. a paneurópsky DJ Stoxx 50 si pripísal 1,6 %. Americké trhy sú v prvých hodinách obchodovania v zelených číslach, výrazne im k tomu pomohol prvý odhad amerického HDP, ktorý v treťom kvartáli klesal o 0,3 %, čo je hodnota lepšia oproti pôvodným prognózam.

Autor: Kamil Boros (kamil.boros@xtb.sk)
 

Súvisiace články

Aktuálne správy