G-7 ignorovala USD, čím jej umožnila ďalší prepad

Záver minulého týždňa poznačili v rannom obchodovaní slabšie čísla PPI z Nemecka, ktoré dostali EUR/USD do miernej korekcie k supportom na 1.4240, kde našiel svoje denné minimum. Zelená bankovka sa však neubránila prejavujúcim sa následkom „krízy“ domového a hypotekárneho sektora, keď ďalšia banka Wachovia oznámila pokles svojich kvartálnych ziskov o viac ako 10%. Caterpillar rovnako vykázal pokles zisku, pričom odhadol ďalší pokles vplyvom neutíchajúceho prepadu domového sektora. Tieto informácie podporili ďalší výpredaj na akciovom trhu, obávajúceho sa o výsledný efekt týchto problémov v neustálom spomaľovaní ekonomiky. Zatiaľ čo sme minulý týždeň otvárali s 30% pravdepodobnosťou znižovania sadzieb na októbrovom zasadaní FOMC, k záveru sme sa dostali na 90%. Obchodníci pri tom reagovali na nezmenené septembrové čísla CPI core, ktoré umožnili zacieliť radar FEDu na domový sektor. Ten po posledných číslach, historicky najslabších čísiel domového indexu NAHB z USA a prepadu začatej výstavby, zverejnenej v minulom týždni, opäť rozvíril obavy z možnej recesie v USA. Dopomôcť by k tomu mala i neustále stúpajúca cena ropy, ktorá v piatok dosiahla svoj nový rekord na 90.25 USD/barel. EUR/USD tak v piatok dosiahol nového maxima na 1.4319. Ani G-7 nebola pre USD záchranou, keď sa na stretnutí predstaviteľov siedmych najsilnejších ekonomík sveta neotvorila téma „silného USD“. Prioritu a všeobecnú podporu získala problematika čínskeho yuana. Tlak, ktorý všetky krajiny G-7 vyvinuli v správe na tomto stretnutí, bol podľa analytikov najsilnejším v histórii G-7, týkajúcich sa menových problematík. G-7 požaduje od yuanu, aby zohľadnil makroekonomické fundamenty vo svojej cene a vyzvali čínskych predstaviteľov k rýchlemu jednaniu. Predstaviteľ PBOC (čínska centrálna banka) však odmietol urýchlené kroky Číny, i keď s uvoľňovaním yuana všeobecne súhlasil. Unáhlený krok by podľa čínskych predstaviteľov úplne narušil silnú čínsku ekonomiku a destabilizoval by aj globálny finančný trh.

Carry trades v obave z dosahu US domového trhu na reálnu ekonomiku USA, znásobili svoje obavy pred stretnutím G-7. Obava, že jednou z tém sa stane „slabý JPY“ sa však v oficiálnej správe nenaplnila. Japonskí predstavitelia však neponechali spravodajstvo bez tituliek tvrdením, že „JPY by mal reflektovať na ekonomické fundamenty“ pričom minister financií Nukaga jasne varoval obchodníkov s carry trades, že „musia počítať s rizikami jednocestných stávok“ naznačujúc, že obchody na úrokový diferenciál poškodzujúci domácu menu, neponechajú bez reakcie. Guvernér BoJ Fukui zase tvrdil, že „ekonomika pokračuje v miernom raste a i napriek nezmenenému postoju k monetárnej politike, príde v budúcnosti k navršovaniu sadzieb, v súlade s ekonomickou aktivitou. Po týchto slovách trh v nedeľu otváral s gapom na všetkých JPY a USD krosoch, spôsobeným pokračujúcim odlivom carry trades. USD/JPY zaznamenal minimá na 113.20, EUR/JPY na 162.50 a GBP/JPY na 232.20. Výhľad „jednocestných stávok“ tak zostáva i v tomto týždni naladený skôr pre ústup, pričom jeho správanie bude citlivo kopírovať turbulencie na US akciovom trhu.

US akciový trh v piatok uzatváral so silnými dennými stratami Dow -2.64%, Nasdaq -2.65% a S&P -2.56%, keď obava z možnej recesie v USA, vplyvom pokračujúcich problémov na domovom trhu, opäť narastá. GBP si svoju pozíciu naopak vylepšuje, keď piatkové čísla HDP za 3Q vykázali silnejší rast ako sa očakávalo, čo dáva priestor BoE pre ponechanie sadzieb na nezmenenej úrovni 5.75%. Viacerí analytici očakávajú dokonca ponechanie sadzieb v UK až do konca roka na 5.75%, čo zrejme umožní GBP postup k novým maximám. Rekordérom zostáva CAD, ktorý vzhľadom k svojim dobrým číslam CPI zaznamenal svoje nové 33ročné maximá voči USD. Rekordné minimum na USD/CAD 0.9632 však pomáha stabilizovať ba dokonca znižovať vývoj cenovej úrovne, pomocou lacnejšieho tovaru z dovozu. Takýto scenár bude postupne uberať z medvedej nálady na tomto trhu, keďže nižšia inflácia je „luxusným komfortom“ centrálneho bankovníctva.

Tento týždeň bude z viacerých dôvodov kľúčovým. Prognózy US akciového trhu nevyzerajú lákavo, i keď pred kľúčovým číslami tohto týždňa, stredajšie čísla predaja existujúcich domov a štvrtkové čísla predaja nových domov z USA, možno očakávať stabilizáciu trhu. Takýto scenár si môže Wall Street dovoliť len v prípade, že sa na trhu neobjavia ďalšie poplašné signály, keďže pozornosť trhu sa opäť obrátila na domový a úverový trh. Bankári už v piatok avizovali možný príchod ďalších „úverových“ problémov a tak je stále pravdepodobné, že sa finančný trh opäť dostane do víru „nedôvery“ a ďalších strát. USD zrejme zostane i naďalej pod výpredajným tlakom, keďže sa jej fundamentálne zázemie pre krátku dobu rozplynulo. EUR/USD tak pracuje s novými matematickými rezistenciami, siahajúcimi po 1.44 a supportom na 1.4240 pre tento týždeň.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Martin Moravčík


Súvisiace články

Aktuálne správy