Bank of America vliala na akciové trhy obavu

Obchodovanie na amerických akciových trhoch nieslo včera známky pokračovania neistoty a nejasnosti obchodníkov o ďalšom trhovom smerovaní. Indexy tak ukončili obchodovanie v zmiešanom tóne Dow Jones -0,15%, S&P500 +0,18%, Nasdaq Composite +1,04%. Spočiatku silné otvorenie akciových trhov podporili lepšie kvartálne výsledky svetového výrobcu čipov Intel (INTC) a internetového vyhľadávača Yahoo (YHOO), ktoré boli zverejnené v utorok večer. Výrazná podpora došla aj zo strany včerajších kvartálnych výsledkov 4 komponentov indexu Dow Jones: JPMorgan Chase (JPM zisk na akciu 97 centov vs. konsenzus 91), Altria (MO $1,21 vs. $1,14), Coca Cola (KO 71 centov vs. 68) a United Technologies (UTX $1,17 vs. $1,16). Po dlhšom čase doľahla na trh aj mierna ťarcha geopolitických problémov, keď hroziaci konflikt medzi Tureckom a Irakom vyhnal cenu ropy na nové rekordné úrovne v okolí $89. Turecký parlament totiž odsúhlasil požiadavku vlády o povolenie na vojenskú intervenciu proti rebelom v severnom Iraku. Vysoké ceny ropy zatiaľ nie sú vnímané FEDom dramaticky, ale je veľmi pravdepodobné, že pri pokračovaní tohto stavu by došlo k preliatiu inflácie do širšej ekonomiky. Prvé ťažkosti tak možno budeme môcť sledovať u veľkých prepravcov a najmä leteckých spoločností, ktoré budú musieť vysoké ceny ropy premietnuť do svojich cien čo možno najskôr. Na včerajšiu trhovú náladu pravdepodobne najviac doľahli výsledky realitného trhu, ktoré iba potvrdili nedávne slová šéfa Fedu Bernankeho, že tento trh sa zďaleka nenachádza pri svojom dne. Začatá výstavba v USA totiž za september zaznamenala rapídny pokles o 10,2% a dostala sa tak na úroveň z roku 1993. Podobne aj stavebné povolenia poklesli za september o výrazných 7,3% a dostali sa na úroveň z roku 1993. Za posledný rok tak začatá výstavba zaznamenala 30,8% pokles a povolenia 25,9%. Tento prepad sa podľa nášho názoru zďaleka nekončí a tento trh naďalej ostáva jednou z hlavných hrozieb spomaľovania ekonomického rastu v USA. Túto obavu zintenzívňuje najmä veľké množstvo resetovania hypoték v najbližšom období (tie výrazne zvýšia náklady domácností vzhľadom k pravidelným splátkam hypoték), čo v kombinácii s nárastom cien energií zvyšuje pred vianočnou sezónou zaťaženie amerických domácností. Súčasný prepad cien nehnuteľností, o ktorom často informujeme zároveň sťažuje využívane nehnuteľností ako zálohu pre poskytovanie nových úverov, aj spotrebných. Informácie Asociácie hypotekárnych bankárov navyše potvrdzujú, že aj klienti s lepším úverovým ratingom majú po nedávnej kríze hypotekárneho trhu problém získať dobrú hypotéku. Tieto skutočnosti treba mať na pamäti pri výbere akcií jednotlivých sektorov. Spomínanú opatrnosť k realitnému trhu navyše podporila aj včerajšia béžová kniha, ktorá však výraznejšie náznaky spomaľovania ekonomického rastu zatiaľ neobsahovala.

Z makroekonomického hľadiska dnes očakávame zverejnenie pracovného trhu. Trhový konsenzus očakáva mierny nárast požiadaviek o podporu v nezamestnanosti na 312 tisíc z 308 tisíc. O 16:00 budú zverejnené ešte smerové ukazovatele (nemali by mať vplyv na obchodovanie) a o 18:00 prieskum Philadelphského FEDu. Z korporátnych zverejnení za všetky spomeniem iba najväčšie prekvapenie dnešného dopoludnia, ktoré ovplyvnilo všetky trhy. Bank of America (BAC) dosiahla výrazne nižší zisk na akciu za tretí kvartál 84 centov vs. konsenzus $1,06 najmä z dôvodu krízy na úverovom trhu a s ním súvisiacich strát. Futures na akciové indexy zareagovali okamžitým obratom do negatívneho pásma (predtým ich výborný výsledok fínskej Nokie s 84% nárastom medziročného zisku držal v pozitívnom pásme), Dow Jones futures -0,38%, S&P500 -0,47%, Nasdaq100 -0,33%. Finančný sektor tak dnes bude pod výrazným tlakom. Futures na úrokové sadzby FED Funds zareagovali na tento výsledok zvýšením pravdepodobnosti znižovania sadzieb na najbližšom zasadaní FOMC z včerajších 54% na 64%. Vývoj carry trades na menovom trhu taktiež naznačuje mierny ústup obchodníkov z akciového trhu USA (USDJPY -0,94%). V Globále tak zatiaľ trh nenaznačuje pozitívnu náladu, technologický sektor by si mohol počínať najlepšie. Čakáme totiž výsledky Google (GOOG).

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy