Americké akcie prijali FED pozitívne. Trh čaká na firemné výsledky

Obchodovanie na amerických trhoch sa až do zverejnia FED minutes nieslo v nerozhodnom tóne, keď investori očakávali zdôvodnenie, čo viedlo členov FOMC k septembrovej silnej redukcii úrokovej sadzby o 0,5%. Napokon napriek žiadnym jednoznačným slovám smerom k ďalšiemu zvyšovaniu alebo znižovaniu sadzieb akciové indexy po zverejnení uzatvárali obchodovanie v slušných ziskoch Dow Jones +0,86%/14164, S&P500 +0,81%/1565 a Nasdaq Composite +0,59%/2083. Zhrňme však najskôr, čo nám odkázal FED. Všetci členovia FOMC hlasovali v prospech výraznejšieho 0,5% zníženia hlavnej sadzby a zhodujú sa na tom, že momentálny výhľad ekonomiky je vzhľadom na turbulentný trh nejasný. Túto neistotu dokumentovala aj absencia tradičného prehlásenia, čo predstavuje pre FED momentálne ústrednú prioritu. Nateraz ju jednoznačne nepripísala ani hrozbe inflácie ani ekonomickému rastu, no pri oboch sleduje skôr riziká k zhoršeniu. Svoj krok zdôvodnili veľmi zlou situáciou na trhu nehnuteľnosti a úverovom trhu, keď podľa FEDu v prípade nekonania hrozil značný dopad na úroveň produkcie a zamestnanosti. Konkrétne sa vyjadrili aj k augustovej revízii pôvodného prepadu tvorby pracovných miest z -4t. na +89t., ktorá ich nepresvedčila o zdraví pracovného trhu a očakávajú pokračovanie jeho spomaľovania. K doterajším inflačným hrozbám sa pridala obava z prípadného pokračovania prudko oslabujúcej zelenej bankovky. V globále to znamená, že FED bude čakať na ďalšie čísla pre určenie nasledujúceho smeru monetárnej politiky. Ďalšie znižovanie sadzieb na najbližšom zasadaní FOMC 31. októbra tak zatiaľ nie je pochované, ale podľa nás by bolo inflačným hazardom. Z korporátnej sféry sa do pozornosti dostali opäť akcie lídra v internetovom vyhľadávaní Google (GOOG), ktoré včerajším ziskom +0.9% uzatvárali na nových historických maximách. K tomuto výsledku dopomohlo aj zvýšenie cenového cieľa akcií Google od Lehman Brothers na úroveň $714. Včerajší deň bol zároveň neoficiálnym otvorením sezóny zverejňovania kvartálnych firemných výsledkov. Prvý komponent indexu Dow Jones, druhý najväčší svetový výrobca alumínia Alcoa (AA) nedosiahol trhom očakávaný zisk na akciu $0,64 vs. $0,66 konsenzus a jeho príjmy poklesli medziročne o 3,3%. Spoločnosť však rozšírila program spätného odkupovania akcií do pásma 10-25%.

Z makroekonomických zverejnení očakávame dnes o 16:00 najnovšie čísla Veľkoobchodných zásob za august. Trhový konsenzus očakáva nárast o 0,3%. Ešte pred otvorením trhov nám môže sentiment ovplyvniť zverejnenie Asociácie hypotekárnych bankárov (13:00) ohľadne vývoja dopytu po hypotékach v pretrvávajúcej nestabilnej situácii s likviditou. Medzi sledovanejšie firemné zverejnenia pred otvorením trhov môžeme zaradiť Costco (COST), Helen of Troy (HELE), Monsanto (MON), Progressive (PGR), po uzatvorení Computer Sciences (CSC). Mierne negatívny tón však založilo včerajšie zverejnenie Alcoa (AA), ktoré nedosiahlo trhové očakávania.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy