Zastaví večerná zápisnica z FOMC dolárový optimizmus?

Pondelkové obchodovanie napriek obchodnému voľnu v Japonsku, USA a Kanade, zaznamenalo podľa očakávaní návrat zelenej bankovky k svojim piatkovým minimám na 1.4036 z ranných 1.4140. Ako sme v predchádzajúcom prehľade informovali, reakcia niektorých bánk po piatkových číslach payrolls, ktoré nakupovali na minimách EURo, nemohli obrátiť optimizmus zo silných čísiel, respektíve čísiel vyvracajúcich predošlé recesné obavy i napriek rastu celkovej nezamestnanosti za september (viac sa dočítate v prehľade z 8.10.2007). Dolárový sentiment podporený piatkovým výpredajom na US dlhopisových futures postihol globálny trh, s ktorým bojovala i GBP. Jej depreciáciu nachvíľu pozastavilo prekvapivé rýchle tempo rastu vstupných cien PPI za september, ktoré vykázalo medziročné zrýchlenie tempa rastu na 6.4% z 0.6%. Takto vysoké čísla sú podľa analytikov výsledkom septembrových maxím na rope ako aj ostatných komodít, čo sa bude v nasledujúcich mesiacoch premietať do výstupných cien a ďalej i do spotrebiteľských cien. Tieto čísla len podporujú „neutrály“ až „jastrabí“ výhľad pre BoE, ktorá však zohľadňuje predošlý úverový a hypotekárny problém na svojom trhu. GBP/USD tak spomalilo svoju depreciáciu, no silný dolárový sentiment to nezastavilo. Pár nakoniec uzatváral s viac ako 300 bodovou stratou. EUR/USD počas dňa dosiahol svojho minima na 1.4036 po tom, čo stretnutie ministrov EU prinieslo ich spoločné stanoviská pre G7. Tieto stanoviská budú prezentovať Francúzsko a Taliansko, ako členovia zoskupenia G7, na najbližšom zasadaní 19. októbra. V ňom bude hrať prím regulovaný kurz Yuanu, ktorý svojim posledným oslabovaním voči EURu vytvára „neférovú“ obchodnú výhodu. Druhou prioritou sa stáva USD a tlak predstaviteľov G7 na tvorcov politiky USA, ktorý by mali začať konať v duchu svojho vyhlásenia „silný dolár je v našom záujme“. Sprievodné komentáre ministrov tak opäť rozhýbali neaktívny trh a dostali USD k augustovým maximám. Ako treťou úlohou „vyslancov“ EU pred G7 bude predloženie „problému“ slabého JPY. Táto kauza je už dlhodobo známa, no na G7 sa ju predstavitelia ešte neodvážili výraznejšie otvoriť. JPY si od tohto vyhlásenia začal pripisovať zisky voči EURu, no carry zostali voči obľúbencovi USD stabilné. USD/JPY sa naďalej obchoduje v blízkosti kľúčovej rezistencie na 117.50, ktorú chráni očakávaná zápisnica zo septembrového zasadania FOMC.

Dnešné otvorenie trhu sprevádzalo viacero komentárov a čísla nemeckej ekonomiky. Dôležitejšiu úlohu však zohral opäť guvernér ECB Trichet, ktorý potvrdil zvýšenú volatilitu referenčných sadzieb na peňažnom trhu. Tá sa spája s nedostatkom likvidity, ktorá je zase výsledkom globálnych turbulencií. Trichet tvrdil, že globálny vplyv úverových problémov pravdepodobne zasiahne dobre sa vyvíjajúci peňažný a úverový trh na starom kontinente. Niektorí analytici tvrdia, že Trichet práve zdôvodnil októbrové ponechanie sadzieb na 4.0% a zároveň vlial na trh neurčitý výhľad svojej monetárnej politiky. Zdá sa tak, že slová člena ECB Noyera „ECB je v opačnom cykle úrokovej sadzby ako FED“ sú minulosťou, keď ECB začína čeliť podobným problémom ako FED či BoE. Aby toho nebolo málo, tak tejto trojici bude znepríjemňovať ich rozhodnutia i neustála obava z inflácie, čo vysvetľuje i netypický slovník „Tricheta“. Ten svoje obavy z inflačných tlakov zopakoval i dnes pred EU parlamentom, no obchodníci poučení krokmi FEDu jeho „jastrabí“ slovník, pred nedostatkom likvidity na peňažnom trhu, odignorovali. EUR/USD sa tak v do obedných hodinách obchodoval opäť na nových minimách 1.4020. Dnešnou kľúčovou udalosťou je zápisnica zo septembrového zasadania FOMC, na ktorej prišlo k 0.5% zníženiu sadzieb z 5.25% na 4.75%. Tieto zápisky budú z 18. septembra, teda v čase kedy FED reagoval znížením sadzieb preventívne pre zabránenie priesaku úverovej „krízy“ do reálnej ekonomiky. Preto možno očakávať zo zápisov viacero „holubičích“ signálov, no piatkové čísla payrolls väčšinu predošlých obáv vymazalo, na čo reagoval i dlhopisový trh, ktorý znížil predpoklad 2 násobného znižovania sadzieb do konca roka na jedno a súčasne znížil predpoklad októbrového zníženia sadzieb o 0.25% zo 70% na 48%. Trh by tak mohol väčšinu z neaktuálnych zápisov odignorovať v prípade, ak neprinesú zatiaľ nepoznané skutočnosti. Obchodné pásmo siaha až po support na 1.3970/80 a rezistenciu 1.4080.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Martin Moravčík


Súvisiace články

Aktuálne správy