Akcie v USA stále nevedia, čo ich čaká

Minulotýždňové obchodovanie na amerických akciových trhoch zaknihovalo mierne zisky napriek mnohým protichodným signálom ohľadne zdravia ekonomiky. Dow Jones index na týždennej báze získal +0,5%/13895, Nasdaq Composite +1,1%/2701, S&P500 +0,1%/1525. Z korporátneho sektora patrili medzi najaktívnejšie tituly akcie General Motors (GM), ktoré sa v pondelok dostali pod predajný tlak, keď 73000 odborárov spustilo štrajk proti znižovaniu výdavkov na zdravotnú starostlivosť a zachovaniu terajšej úrovne pracovnej sily. V stredu po dohode s úniou štrajkujúcich akcie GM vystrelili takmer o 10%. Mierne negatívne trendy naopak indikoval druhý najväčší maloobchodný reťazec Target Corp (TGT), ktorý ohlásil zníženie očakávaní tržieb v najbližšom období a obchodný reťazec Lowe’s Cos (LOW) s domácim vybavením znížil ziskové očakávania do konca roka 2007 z dôvodu výrazného prepadu realitného sektora. Ten bol minulý týždeň stredobodom pozornosti, keď už v stredu ohlásil najväčší staviteľ rodinných domov v USA Lennar Corp (LEN) pokles príjmov za tretí kvartál o 43%, spolu s prepadom objednávok nových domov o 58%. Výsledná strata za tretí kvartál -500 mln. dolárov priviedla akcie Lennaru na 4 ročné minimá. Mierne pozitívnu náladu však v tomto svetle nenarušilo ani znepokojujúce zverejnenie predaja nových domov v USA, ktoré za august zaznamenali medziročný pokles o 8,3% (konsenzus -5,2%), čo spolu s úrovňou 795 tisíc predaných domov predstavuje hodnoty z roku 2000. Za posledný rok tak predaj poklesol o enormných 21,2% a zatiaľ sa nezdá, že by tento sektor dohliadal na svoje dno. Investorom však na vyváženie nálady poslúžili najnovšie čísla požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré zaznamenali nečakaný pokles o 9750 tisíc na 311,5 t., ktoré boli trhom vzhľadom k augustovému prekvapivému poklesu tvorby pracovných miest o 4000 vnímané ako signál zdravia ekonomiky. Následne sa čakalo na najdôležitejšie čísla týždňa, nárast výdavkov osobnej spotreby PCE, ktoré sú zároveň najsledovanejším inflačným indikátorom FEDu. Tie po očistení od nárastu cien potravín a energií zaznamenali v auguste iba mierny nárast +0,1%, ktorý zatiaľ dáva FEDu zelenú pre rozhodovanie kam sa so svojou monetárnou politikou vyberie na najbližšom októbrovom zasadaní FOMC. Tieto čísla však nebudú mať pravdepodobne až takú relevantnosť, keďže k výraznej redukcii hlavnej sadzby o 0,5% došlo až na septembrovom zasadaní. Za všetky ostatné makroekonomické zverejnenia ešte jedna maličkosť, ktorá by nemala ujsť pozornosti. Stredná hodnota cien rodinných domov poklesla v auguste o 7,5%, čo je najrýchlejšie tempo prepadu za posledných 37 rokov. Dôležitý však je dôsledok tejto tendencie, ktorá by v prípade pokračovania výrazne zasiahla do objemu spotrebiteľských výdavkov, kde sa nehnuteľnosť používa ako záloha na financovanie rôznych bežných spotrebných výdavkov.

Z hľadiska dnešného obchodovania očakávame zverejnenie čísiel ISM výrobného sektora, ktoré nám napovedia ohľadne očakávaní riadiacich pracovníkov vzhľadom k zamestnanosti, objednávkam a produkcii tohto sektora. Konsenzus očakáva v septembri mierny pokles na 52,5 z augustovej hodnoty 52,9. Neistú náladu však zakladá už ranné európske obchodovanie, keď švajčiarsky bankový gigant UBS ohlásil stratu za tretí kvartál v hodnote 3,4 mld. dolárov z investícií na sekundárnom trhu hypoték a zároveň prvú stratu za posledných 9 rokov. Akcie finančného sektora v USA sa tak môžu dostať pod výrazný predajný tlak. Technická hranica 14000 na indexe Dow Jones môže byť pre trhy ťažkým orieškom.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy