7 ročné minimá predaja domov v USA poslali USD „paradoxne“ k ziskom.

EURo nedokázalo poslať zelenú bankovku cez palubu, keď výška 1.42 sa stala väčším problémom, ako by ktokoľvek očakával. Ani medzimesačný 8.3% prepad predaja nových domov v USA za august (poukazujúci na 7 ročné minimá), nedokázal viac dolár pritlačiť k tomuto levelu a naopak od maxima 1.4188 neočakávane otočil späť k rezistenciám na 1.4130/40. Akciový trh po týchto včerajších číslach neprejavoval väčšie známky znepokojenia a pokračoval v zmiešanom obchodovaní. Obchodníci zostali zaskočení. Dôvodom včerajšej trhovej reakcie sú podľa analytikov silnejšie čísla z pracovného trhu USA, ktoré boli zverejnené hodinu a pol pred predajom nových domov. Práve pokles žiadostí o podporu v USA z 311K na 298K potvrdili, že sa pracovný trh napriek pretrvávajúcim problémom sektora domov nachádza v dobrej kondícii, pričom znižujú pravdepodobnosť možnej recesie, ktorej „dôchodkový mág“ A. Greenspan dáva len o niečo menšiu ako 50% pravdepodobnosť. Náš názor na včerajšie obchodovanie však obsahuje viacero dôvodov, medzi ktoré patrí i fakt, že niekoľko hodín pred zverejnením čísiel predaja nových domov sa na trhu objavili „alarmujúce“ informácie o možných slabších ako očakávaných číslach tohto predaja. EUR/USD tak zaznamenal silný rast k novým maximám ešte pred zverejnením a nakoniec dosiahol denného maxima na 1.4188, čím sa apetít po ďalších maximách po zverejnení čísiel rozplynul a obchodníci otočili svoje pozície. Druhým dôvodom je neustála obava analytickej obce o vývoj inflácie po radikálnom znížení sadzieb FEDom na 4.75%. Otvorené dvere inflačným tlakom v čase rekordných cien ropy a silného rastu agrárskych produktov v USA sú veľkým pokušením, ktoré sa môže prejaviť už v nasledujúcich inflačných číslach. Ich rast by FEDu nedovolil hazardovať s ich mandátom inflačného cieľovania. Rovnako včerajšie silné čísla z trhu práce poukázali, že i napriek prehlbujúcim sa problémom sekundárneho trhu a trhu domov v USA, je pomerne veľká pravdepodobnosť, že to spotrebiteľská dôvera ustojí, čo rovnako znižuje pravdepodobnosť ďalšieho znižovania sadzieb. FED totiž tvrdil, že znižoval svoju sadzbu ako prevenciu pred prípadným poškodením reálnej ekonomiky a nie ako priamu pomoc hypotekárnemu trhu. Posledným dôvodom včerajšej reakcie trhu je už niekoľko krát spomínaný fakt, že sú obchodníci pred ďalšími minimami zelenej bankovky mimoriadne opatrní v obave možnej krátkodobej korekcie. Rovnako historické prepredanie aktív láka tzv. „silné ruky“ pre svoje dlhodobé prípadne strategické investície, presne tak ako vraví stará škola Andreja Kostolányiho.

Carry trades počas včerajšieho dňa pokračovali v miernej tvorbe, povzbudené najmä rannými rastovými číslami cien domov v UK, čo zvýšilo apetít najmä po GBP/JPY. Carry paradoxne nezastavili ani po amerických číslach predaja nových domov, nakoľko akciový trh udržal svoje obchodné pásmo. Pod nákupný tlak sa JPY dostal až po lepších číslach svojej ekonomiky, v ktorej rastové čísla priemyselnej produkcie a rastu exportu jednak vyvrátili obavy analytikov z možného dosahu US „krízy“ sekundárneho trhu na japonských exportérov a zároveň zvýšili predpoklad možného rastu sadzieb BoJ ešte v tomto roku v pomere 1:10. JPY tak túto zvýšenú pravdepodobnosť započítal do svojho kurzu a carry počas japonskej seansy ustúpili. Jedinou výnimkou bol NZD, ktorý svojim silným rastom HDP za 2Q pripomenul možné prehrievanie a tak i pokračujúce sprísňovanie monetárnej politiky RNBZ. Otvorenie dnešného európskeho trhu sa nieslo opäť v nákupnej nálade, keď EUR/USD pokračoval k maximám na 1.4180 i po tom, čo medziročný CPI index z EU potvrdil obavy ECB svojim rastom na 2.1% nad ich inflačný cieľ. V ranných hodinách sa opäť rozpútala obava o UK hypotekárny trh, keď Financial Times zverejnila informáciu, že Northern Rock dostal ďalšiu „injekciu“ od BoE v objeme 5mld GBP a celkovo už 8mld. GBP čo predstavuje tretinu svojich všetkých vkladov do júna tohto roku. Táto informácia mohla spustiť ďalší výpredaj na UK akciovom trhu v obave o životaschopnosť Northern Rocku a nákazu finančného systému, no ten sa nepotvrdil a tak sa záujem o GBP opäť obnovil, no následné horšie čísla spotrebiteľskej dôvery jeho rast zastavili.

Dnes sú najočakávanejšími číslami PCE core (výdavky osobnej spotreby), ktoré sú jedným z najobľúbenejším meradlom inflácie FEDu. Práve tieto čísla budú prvým relevantným meradlom inflácie po augustových problémoch sekundárneho trhu, no nakoľko sa jedná o augustové čísla, nebudú môcť potvrdiť vzdúvajúce sa inflačné tlaky po septembrovom znižovaní sadzieb. Napriek tomu však ich prípadný rast by prinieslo zelenej bankovke výrazné oživenie, spúšťajúc tak možný obrat na EUR/USD. Akciový trh by dnešné čísla mohol zobrať vzhľadom na aktuálnosť pokojnejšie, no akékoľvek inflačné tlaky im nehrajú do karát. Tento scenár by tak mohol priniesť v závere obchodného týždňa korekciu ziskov, no očakávania trhu sú opačné. Trhový konsenzus na PCE core hovorí o spomalení rastu na 1.8% vs. 1.9% medziročne pri augustovom čítaní. I napriek negatívam, ktoré by takéto čísla zelenej bankovke mali priniesť, je len ťažko očakávať po celom tomto týždni ďalší výrazný prepad USD. Level 1.42 a jeho blízke okolie zrejme poskytne dostatočné odrazové prostredie i pre dnešný trh.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Martin Moravčík


Súvisiace články

Aktuálne správy