Prekvapia dnešné americké čísla zelenú bankovku?

Po predchádzajúcich nie moc pozitívnych číslach prieskumov z nemeckej ekonomiky (ZEW, IFO) prišli z najväčšej európskej ekonomiky ďalšie nepriaznivé správy v podobe včerajšej GfK spotrebiteľskej dôvery (pokles na 6,8 oproti predpokladaným 7,0), čo poukazuje na zhoršujúci sa spotrebiteľský sentiment a podnikateľskú klímu v Nemecku. Po týchto číslach zelená bankovka zastavila býčiu náladu investorov na EURe, ktorá pretrvávala od utorkového obchodovania a poskytla tak doláru priestor k korekcii na 1.4117. Zo zeleného ostrova prišli fundamenty na čele s HDP (2Q) a bežného účtu platobnej bilancie. Tieto čísla vyšli pozitívnejšie ako trh očakával, čo malo byť podporou pre rast GBP, ale komentár BoE o možnom náraste konkurzov pri stredných podnikoch stiahol GBP/USD k supportným úrovniam 2,01. Carry trades predviedli svoje nacvičené predstavenie „nekontrolovaného“ ústupu z britských ostrovov a GBP/JPY prepadol k 232.3 z optimistických 233.30/40. Situáciu však ešte včera na obed „vinník“ BoE zachránil oznámením, že o jeho 10mld. diskontný tender neprejavili banky záujem. Táto správa tak poukázala na postupne sa stabilizujúcu likviditu ostrovného peňažného trhu, čím carry obnovili dôveru v GBP. Včerajšie po obedné vyhlásenia naštartovali výsledky Asociácie hypotekárnych bankárov, no nemali na vývoj včerajšieho obchodovania žiaden vplyv. Neskoršie čísla objednávok tovarov dlhodobej spotreby, ktoré zaznamenali prepad -4,9% oproti predpokladu (-3%) nezaznamenali výraznejší býčí tlak na páre EUR/USD a ten sa udržiaval naďalej v úzkom pásme 1.4110 -1.4140. Carry trades si počas včerajšieho obchodovania udržiavali pozitívny trend a dosiahli včerajšie maximá, na USD/JPY 115,74, EUR/JPY 163,42, GBP/JPY 223,245.

Dnešné obchodovanie otvorilo v nákupnej nálade a EUR/USD i vďaka silnejším číslam nemeckej nezamestnanosti -50 tis. na 8,8%, čo je nové 14 ročné minimum, vytvárajúc predpoklady pre budúci rast tejto ekonomiky. K týmto výsledkom smerovali aj ranné zverejnenia ILO nezamestnanosti v Nemecku (6,1%), čo je najnižšia úroveň od začiatku januára 2004. Tento výsledok pokiaľ bude mať pokračujúci trend môže znamenať, že európska ekonomika sa vie vysporiadať aj so silným EURom. Pozitívnu náladu pribrzdil oznam ECB, o ďalšom úverovom tendry s 3.5mld EURo a 5% diskontnou sadzbou pre komerčné banky, najväčší od októbra roku 2004. EURo to však pred novými rekordmi nezastavilo. Dnešné obchodovanie bude omnoho bohatšie na fundamenty, už anglický index cien domov vylepšil ranné zisky pre GBP, no s oveľa väčšou pozornosťou trh bude dnes sledovať čísla týkajúce sa zelenej bankovky. Očakávajú sa výsledky HDP (2Q), predpoklad je jeho mierny pokles na 3,9 % oproti minulému roku 2Q (4%). V tomto čísle by sa ešte nemala prejavovať kríza hypotekárneho trhu, ktorá sa naštartovala v 3Q, preto neočakávame výraznú reakciu k týmto číslam v prípade, ak neklesnú pod trhový konsenzus. Rovnako ani v číslach PCE (výdavky osobnej spotreby) sú za 2Q a nemala by sa tam prejaviť letná kríza amerického trhu, z tohto pohľadu bude omnoho viac sledovaný zajtrajší ukazovateľ jadrového PCE na mesačnej báze, ktorý patrí ku kľúčovým ukazovateľov FEDu pre sledovanie aktuálnej inflácie. Preto sa pohľad sústredí na fundamenty s lepšou vypovedacou schopnosťou a aktuálnym dosahom na americký trh a ekonomiku. Ide predovšetkým o nové žiadosti v nezamestnanosti, ktoré sa sledujú na týždennej báze a očakáva sa ich nárast 320 tis. (august 311 tis.). Pokles sa očakáva i na hypotekárnom trhu, kde trh očakáva prepad o 4,6 % predaja nových domov oproti júlovému rastu 2,8%. Ak by sa potvrdil trend slabých čísel zelenej bankovky nič by nestálo v ceste novým historickým rekordom EUR/USD k levelu 1.42.

UPOZORNENIE:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám.
Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan

Súvisiace články

Aktuálne správy