Rumunský akciový trh minulý týždeň pokoril novú historickú úroveň

Bratislava 24. júla (TASR) – Stredoeurópske akciové trhy počas uplynulého týždňa nepokračovali v lámaní rekordov z predchádzajúcich týždňov. Výnimkou bol rumunský akciový trh, ktorý pokoril novú historickú úroveň. Rumunským akciám pomohli predovšetkým zahraniční investori. Prílev zahraničného kapitálu vzrástol medziročne až o 75 %.

Koncom týždňa stiahli americké burzy aj akciové trhy v regióne strednej a východnej Európy z dôvodu znovunastolenia problémov v oblasti menej kvalitných amerických hypoték. Na poľskom trhu bola zverejnená pozitívna správa – revízia výsledkov spoločnosti KGHM z dôvodu nárastu cien medi.

Výkonnosť ruských akcií v 29. týždni pripomína vývoj za posledné 2 roky, keď trh so železnou pravidelnosťou prepisoval historické tabuľky. Výraznú pomoc poskytla ruskému trhu cena ropy, ktorá naďalej rástla. Korekciou prešiel trh až v piatok, rovnako ako ostatné stredoeurópske a východoeurópske trhy.

Negatívnou správou pre trh bolo zvýšenie úrokových sadzieb v Číne, ktorá bojuje voči silnému rastu a možnému prehriatiu ekonomiky. Podporou pre ruský trh bol naopak rast ceny akcií Sberbank, ktoré sa začali obchodovať po rozdelení akcií v pomere 1 000 ku 1. Ak sa naďalej udržia vysoké ceny ropy na svetových trhoch, analytici budú musieť prehodnotiť očakávanú koncoročnú hodnotu indexu RTS.

TASR o tom informovala marketingová manažérka KD Investments, správ. spol., a. s., Henrieta Kissová.

Súvisiace články

Aktuálne správy