Analytici očakávajú zvýšenie úrokových sadzieb aj v dôsledku vyššej inflácie

BRATISLAVA – Inflácia v SR v apríli 2006 skončila mierne nad odhadmi trhu, keď vzrástla medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 4,5 %.
Podľa názoru analytika Slovenskej sporiteľne Michala Mušáka infláciu podporili ceny palív a ceny v zdravotníctve. Dopytom ťahaná inflácia, ktorá je očistená o regulované položky, potraviny a palivá, sa medziročne zrýchlila z 2,2 % na 2,3 %. Mušák očakáva, že celková inflácia sa v máji zvýši na 4,7 až 4,8 %.

„Výrazne negatívnym faktorom ovplyvňujúcim cenovú hladinu boli najmä ceny pohonných látok, ktoré v apríli vzrástli o 2,4 %. Ich vzostup bol v súlade s očakávaniami v dôsledku najvyšších cien ropy na svetových trhoch,“ konštatoval analytik Poštovej banky Miroslav Šmál a doplnil, že takýto negatívny vývoj, ktorý pretrváva od začiatku roka, bude s veľkou pravdepodobnosťou dôvodom na skoré zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb Národnou bankou Slovenska (NBS). „Na cenovú hladinu od začiatku roka negatívne vplýva nielen januárová deregulácia cien energií, ale aj vysoké ceny pohonných látok, ktoré sa následne premietajú do rastúcich cien voľne obchodovateľných tovarov a služieb a potravín,“ uzatvoril Šmál.


Aj analytička ČSOB Silvia Čechovičová odhaduje, že NBS sadzby zvýši už tento mesiac. Prikláňa sa k nárastu o 25 bázických bodov, nevylučuje však ani 50-bodové zvýšenie.
Podľa analytika Ľudovej banky Mária Blaščáka z hľadiska vývoja cien obchodovateľných tovarov tlmiaci efekt malo aj mierne medziročné posilnenie nominálneho kurzu slovenskej koruny voči referenčnému euru. Kurz koruny dosiahol v apríli 37,354 SKK/EUR, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje zhodnotenie o 4,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy