Barclays znížila svoju prognózu globálneho hospodárskeho rastu v roku 2023

Britská maklérska spoločnosť Barclays v stredu znížila svoju prognózu globálneho hospodárskeho rastu v roku 2023 a očakáva, že bude najslabší za štyri desaťročia. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.
Analytici Barclays zároveň uviedli, že inflácia pravdepodobne nebude rýchlo klesať, čo si vynúti „reštriktívnu“ menovú politiku.
Barclays varovala tiež, že vyspelé ekonomiky sa v roku 2023 pravdepodobne prepadnú do recesie.
Vo svojej najnovšej prognóze tak očakáva rast globálnej ekonomiky v nasledujúcom roku 2023 len o 1,7 % namiesto o 2,2 % v septembrovej predpovedi. A v tomto roku vidí Barclays rast na úrovni 3,2 %.
Sprísňovanie menovej politiky centrálnych bánk nemalo zatiaľ s výnimkou sektora nehnuteľností dostatočnú šancu ovplyvniť veľké časti ekonomiky, uviedla spoločnosť, podľa ktorej sa to však na budúci rok zmení.
Obavy z recesie už zasiahli investorov, keďže centrálne banky na celom svete rýchlo sprísnili menovú politiku, aby udržali na uzde prudko rastúcu infláciu, ktorú ešte zhoršila vojna medzi Ruskom a Ukrajinou.
Prehlbujúca sa energetická kríza v Európe a pokračujúce blokády pre ochorenie COVID-19 v Číne prispeli tiež ku globálnym ekonomickým problémom.
Barclays očakáva, že výkon vyspelých ekonomík v roku 2023 klesne, pričom v Spojenom kráľovstve sa pokles začne možno už v 3. štvrťroku a v eurozóne vo 4. štvrťroku 2022.
Pokiaľ ide o USA, Barclays im predpovedá dlhšiu recesiu, pričom v roku 2023 sa ich hrubý domáci produkt zníži o 0,1 %.
V prípade Číny očakáva rast len o 3,8 % vzhľadom na pomalý odklon od politiky nulovej tolerancie ochorenia COVID-19 a problémy v sektore nehnuteľností.
India by mala byť jedným z najväčších prispievateľov ku globálnemu rastu v budúcom roku, no jej výkon nebude dostatočne veľký na to, aby zmenil globálny výhľad. Predpovedá, že indická ekonomika v roku 2023 vzrastie o viac ako 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy