Prvý odhad štatistikov: Slovenská ekonomika si udržuje rast

, oPeniazoch.sk/TASR Foto: TASR

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka sú utorňajšie dáta pozitívnym prekvapením. Rýchly odhad HDP totiž nepotvrdil slabé mesačné čísla maloobchodu, priemyslu, či vybraných trhových služieb, ktoré zhodne vykazoavli prevažne klesajúci trend v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

Hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách v treťom štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 1,2 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa HDP medziročne zvýšil o 1,2 % a medzikvartálne o 0,3 %. V bežných cenách sa v treťom štvrťroku 2022 vytvoril HDP v objeme 28,31 miliardy eur, čo predstavuje medziročne nárast o 8,8 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu HDP a zamestnanosti, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zdroj: Štatistický úrad SR

Objem HDP v stálych cenách prekročil objem HDP za rovnaké obdobie pred krízou, hodnotu tretieho štvrťroka 2019 preskočil o 1,6 %. Rast slovenskej ekonomiky podporil najmä domáci dopyt. Pridanú hodnotu v treťom štvrťroku po dlhšom čase pozitívne ovplyvnil najmä vývoj v odvetví výroba motorových vozidiel. Naopak, pokles pridanej hodnoty sa zaznamenal vo výrobe a spracovaní kovov a vo výrobe kovových konštrukcií.

Mierne za očakávaniami analytikov

Rast slovenskej ekonomiky v treťom kvartáli podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR (ŠÚ) tak len mierne zaostal za očakávaniami analytikov komerčných bánk. Tí podľa pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska v októbri predpovedali rast HDP v treťom kvartáli o 1,3 %. Na celý tento rok rok predpovedajú medziročný rast slovenského hospodárstva o 1,7 % a na budúci rok očakávajú spomalenie na 0,7 %.

Samotná Národná banka Slovenska (NBS) je vo svojich výhľadoch ešte pesimistickejšia. Hoci tento rok predpovedá ešte rast HDP Slovenska o 1,8 %, v budúcom roku očakáva, že sa krajina dostane do recesie a ekonomika medziročne klesne o 1 %.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka sú však utorňajšie dáta pozitívnym prekvapením. Rýchly odhad HDP totiž nepotvrdil slabé mesačné čísla maloobchodu, priemyslu, či vybraných trhových služieb, ktoré zhodne vykazovali prevažne klesajúci trend v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. "Podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR si napriek tomu slovenská ekonomika medzikvartálne polepšila o 0,3 % a držala si tak stabilný medzištvrťročný rast už štvrtý kvartál v rade," dodal.

Slabnúca spotreba aj zahraničný dopyt

Vývoj v nasledujúcich štvrťrokoch bude pritom podľa Koršňáka ovplyvňovať domáca spotreba narušená vysokou infláciou a nízkou spotrebiteľskou dôverou. Ekonomiku by mal navyše brzdiť aj slabnúci zahraničný dopyt, vracajúce sa úzke hrdlá v automobilovom priemysle, či vysoké ceny energií. "Slabosť v ekonomike by mala pretrvávať aj v úvode budúceho roka. Slovenská ekonomika by sa tak na prelome rokov, podobne ako ekonomika eurozóny, nemala vyhnúť miernej technickej recesii, teda dvom po sebe nasledujúcim kvartálom s medzikvartálnym poklesom HDP," konštatoval analytik.

Od druhého štvrťroka budúceho roka však očakáva postupný reštart ekonomiky, podporený dočerpávaním eurofondov i novými kapacitami v automobilovom priemysle. Napriek slabšiemu úvodu roka by si tak slovenské hospodárstvo malo udržať mierny rast aj v budúcom roku.

Čoraz väčším rizikom je však podľa Koršňáka politická nestabilita, ktorá by mohla ohroziť aj dočerpávanie eurofondov a teda aj pozitívne efekty z toho plynúce pre hospodárstvo. "Bez pozitívneho vplyvu verejných investícií by najskôr Slovensko v budúcom roku nezaznamenalo ani ekonomický rast a ekonomika by len stagnovala," dodal.

Zamestnanosť vzrástla

Celková zamestnanosť na Slovensku v treťom štvrťroku dosiahla 2,43 milióna osôb. V porovnaní s tretím štvrťrokom 2021 sa zvýšila o 1,5 %. Po očistení o sezónne vplyvy celková zamestnanosť vzrástla medziročne o 1,5 % a medzikvartálne o 0,1 %.

Rýchly odhad HDP a zamestnanosti bude na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnený a zverejnený vrátane štruktúr jednotlivých ukazovateľov 6. decembra 2022.

Súvisiace články

Aktuálne správy