Pomoc s infláciou: Španielsko po vzore Britov a Maďarov mimoriadne zdaní banky a energetiku

, ČTK Foto: SITA/AP

Španielsko v rokoch 2023 a 2024 mimoriadne zdaní energetické firmy a banky. Dnes to podľa agentúry Reuters povedal španielsky premiér Pedro Sánchez.

Krajina tak chce obyvateľom pomôcť s infláciou as drahými energiami. Akcie španielskych bánk ako Sabadell a Caixabank po oznámení klesli až o osem percent a vzali so sebou dole aj akcie ostatných európskych bánk – Deutsche Bank alebo BNP Paribas.

Vláda očakáva, že v rokoch 2023 a 2024 získa každý rok dve miliardy eur z daní z mimoriadnych ziskov energetických spoločností dosiahnutých v tomto a budúcom roku. Od dočasnej dane pre finančné inštitúcie si sľubuje ročné výnosy 1,5 miliardy eur, povedal dnes v parlamente premiér.

Sánchez uviedol, že inflácia je spôsobená do značnej miery ruskou inváziou na Ukrajinu a je pre Španielsko najväčšou výzvou. Prirovnal ju k „vážnej chorobe našej ekonomiky, ktorá ožobračuje všetkých, najmä najzraniteľnejšie skupiny“.

Premiér tiež oznámil dávku 100 eur (mesačne ako doplnkové štipendiá pre študentov starších ako 16 rokov), ktorí už štipendiá dostávajú. Ohlásil zavedenie bezplatného viacnásobného cestovného lístka na prímestské vlaky a vlaky na stredne dlhých tratiach v období od septembra do konca decembra.Vláda tiež plánuje postaviť v Madride 12 000 bytov.

Mimoriadnu 25-percentnú daň zo ziskov ropných a plynárenských spoločností už skôr zaviedla Británia a podobné opatrenie oznámilo aj Maďarsko. Česká vláda teraz debatuje o zavedení zvláštnej dane na nezaslúžene zvýšené zisky firiem, okrem iného práve tých energetických, ktoré ich získali vonkajšími okolnosťami a nie iniciatívou a inováciami.

Súvisiace články

Aktuálne správy