Informácia o inflácii pomôže ochrániť vaše peniaze

, Swiss Life Select Foto: getty images

Na bežné výdavky dávame dnes viac ako pred pandémiou. Drahšie sú potraviny, oblečenie, vybavenie domácnosti i doprava. Inflácia v auguste dosiahla úroveň 3,8 % . Je to veľa alebo málo? Ako táto informácia môže pomôcť ochrániť vaše peniaze?

Len málokto vie odhadnúť mieru inflácie. „Dôvodov, prečo je to tak, je hneď viac. Svoju pozornosť totiž často upriamujeme len na často nakupované výrobky a služby, ako sú chlieb, mäso, mlieko, benzín či kaderník. Vývoj cien áut, klavírov, televízorov či dovoleniek až tak veľmi nesledujeme,“ vysvetľuje Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select. 

Tiež si skôr pamätáme zdraženie, než dlhodobú nemennosť ceny alebo zlacnenie. Veď povedzme si úprimne, považovali by ste nákup v akcii za pokles ceny v zmysle sledovania inflácie? 

Takéto vnímanie úzko súvisí s tzv. osobnou infláciou, teda že obsah bežného nákupného košíka je u každého človeka iný. Napríklad mladý človek má úplne iné zloženie nákupov než dôchodca. Dôchodca zase môže porovnávať súčasné ceny s tými z mladosti. Zároveň je otázne, či sme schopní porovnať okrem cenoviek aj kvalitu a či si všímame zmeny v objeme či váhe tovaru.

Naša neschopnosť odhadnúť mieru inflácia spôsobuje, že zverejňované čísla sa nám zdajú príliš nízke. Aspoň tak to hovorí prieskum Európskej komisie. Zatiaľ čo číslo zverejnené analytikmi sa nám zdá nízke, pocit zo samotnej inflácie je opačný. Máme totiž pocit, že inflácia je dvakrát taká vysoká, než v skutočnosti je.

Tiež je mylné sa domnievať, že na Slovensku rastú ceny rýchlejšie ako v zahraničí. Zažili sme síce obdobia, kedy sme mali najvyššiu infláciu v Eurozóne, no boli aj momenty, kedy sme boli lídrom v zlacňovaní.

A tak ako si inflácia ukrajuje z veľkosti nášho nákupu, ukrajuje si aj z našich úspor v banke. „Preto je dobré nenechať úspory, ktoré plánujeme použiť až o pár rokov, na bežnom účte. Dlhodobé rezervy by sme totiž mali mať uložené tam, kde si dokážu udržať svoju kúpnu silu. Jedným z možných riešení sú napríklad globálne zamerané akciové investičné stratégie,“ uzatvára investičný analytik Swiss Life Select.

Správne umiestnenie úspor si však vyžaduje individuálne zhodnotiť situáciu každého investora a vyskladať mu portfólio presne na mieru. Preto, ak sa vám to zdá zložité, oslovte kvalitného finančného sprostredkovateľa, ktorý zanalyzuje vašu aktuálnu situáciu a navrhne riešenie vhodné pre vás.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy