Pre jemnejšie opatrenia máme viac reštaurácií, no desiatky krízu neustáli

, Dun & Bradstreet Foto: TASR/AP

Aj napriek tomu, že už posledné mesiace boli opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 menej prísne, mnohé reštaurácie svoju situáciu spred roka nedokázali prekonať a zatvorili biznis. 

Podľa aktuálnej analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet, svetového lídra v poskytovaní kľúčových obchodných dát, do konca leta tohto roka zaniklo na Slovensku 637 reštaurácií, ktoré prevádzkovali fyzické či právnické osoby. Ťažká situácia však mnohých podnikateľov neodradila – Dun & Bradstreet uvádza, že na druhej strane 1 134 nových vzniklo. 

Reštauračné služby patrili k najohrozenejším odvetviam, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla. Kým mnohí podnikatelia nedokázali niekoľko mesačný výpadok tržieb prežiť, iní dokázali nájsť spôsoby, ako prevádzky zachrániť. „Podľa našej analýzy aktuálne na Slovensku podniká 21 111 reštaurácií, z toho 9 348 riadia právnické osoby, zvyšok fyzické osoby – podnikatelia, ktorí nie sú zapísaní v obchodnom registri. Oproti minulému roku tak evidujeme celkový nárast o 792 prevádzok,“ objasňuje dáta analytička.  

Z  dát spoločnosti vyplýva, že najviac ich vzniklo pred letnými prázdninami, kedy sa očakávalo rapídnejšie uvoľnenie opatrení. V júni vzniklo 219 nových prevádzok na Slovensku, druhým top mesiacom bol máj, kedy bolo registrovaných 189. 

„Mnoho podnikateľov prešlo na online objednávkový systém donášky jedál, mnohé zaviedli tzv. výdajné okienka, čo dokázalo pokryť náklady. Desiatky prevádzok však práve pre pandémiu muselo svoj biznis ukončiť,“ dodáva Petra Štěpánová. Podľa údajov Dun & Bradstreet ukončilo podnikanie 74 eseročiek a akciových spoločností a 563 fyzických osôb – podnikateľov. Najviac podnikateľov ukončilo podnikanie v sektore reštauračných služieb v mesiacoch január (103) a máj (109).  

Súvisiace články

Aktuálne správy