Najdôležitejšie správy TASR zo svetovej ekonomiky

Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 35. týždni 2021:

Paríž 30. augusta (TASR) – Francúzsko ku koncu septembra ukončí krízovú podporu svojich firiem, ktorú uplatňuje od začatia sa pandémie nového koronavírusu, a pomoc bude poskytovať iba podnikom, ktoré budú naďalej zápasiť s problémami. Uviedol to v pondelok francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Brusel 30. augusta (TASR) – Cena emisných povoleniek v Európskej únii (EÚ) prvýkrát prekonala 60 eur za tonu. Referenčný decembrový kontrakt európskych emisných povoleniek (EUA) sa v pondelok dostal až na 61,01 eura za tonu. Neskôr prišiel o časť ziskov a po deviatej hodine SELČ sa obchodoval na úrovni 60,28 eura za tonu.

Paríž 30. augusta (TASR) – Väčšina veľkých svetových ekonomík ešte aj napriek zrýchleniu rastu v 2. kvartáli stále zostáva pod úrovňami spred pandémie ochorenia COVID-19, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Hrubý domáci produkt v rámci OECD zostáva o 0,7 % pod úrovňou z konca roka 2019, čo bolo tesne pred začiatkom pandémie nového koronavírusu. A to aj napriek tomu, že HDP najvyspelejších ekonomík sveta skupiny G7 v 2. štvrťroku expandoval o 1,6 % po zvýšení o 0,4 % v prvých troch mesiacoch 2021.

Luxemburg 31. augusta (TASR) – Inflácia v eurozóne sa v auguste zrýchlila podstatne prudšie, než sa očakávalo. Index spotrebiteľských cien v auguste medziročne stúpol o 3 % po náraste o 2,2 % v júli, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade. Ekonómovia počítali so zrýchlením tempa rastu cien na 2,7 %.

Luxemburg 1. septembra (TASR) – Nezamestnanosť v eurozóne dosiahla v júli 7,6 %, čo oproti predchádzajúcemu mesiacu predstavuje pokles o 0,2 percentuálneho bodu. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Peking 2. septembra (TASR) – Čínsky prezident Si Ťin-pching ohlásil založenie novej burzy v Pekingu. Nový akciový trh v hlavnom meste sa má priradiť k dvom hlavným čínskym trhom v Šanghaji a Šen-čene. Pekinská burza by sa mala stať dôležitou platformou pre inovatívne malé a stredné firmy, uviedol čínsky prezident na medzinárodnom veľtrhu v Pekingu prostredníctvom videopríhovoru.

Luxemburg 2. septembra (TASR) – Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne vzrástli v júli medzimesačne o 2,3 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Najnovšie údaje predstavujú najvýraznejší rast cien producentov v eurozóne za takmer 27 rokov.

Washington 3. septembra (TASR) – Miera nezamestnanosti v USA v auguste klesla na 5,2 %. Tvorba pracovných miest v USA sa v minulom mesiaci prudko spomalila a výrazne sklamala očakávania trhu. Počet zamestnaných mimo poľnohospodárstva sa v auguste zvýšil len o 235.000, uviedlo americké ministerstvo práce, pričom ekonómovia počítali s viac než 720.000 novými pracovnými miestami. To bol najslabší prírastok zamestnanosti za 7 mesiacov. V júli sa vytvorilo až 1,053 milióna nových pracovných miest, revidovalo ministerstvo svoj pôvodný údaj 943.000.

Luxemburg 3. septembra (TASR) – Po tom, ako v júni maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli druhý mesiac po sebe a výraznejšie, než naznačoval predbežný odhad, v júli zaznamenali nečakaný pokles. Pod júlový vývoj tržieb v maloobchode sa podpísali najmä nepotravinové produkty, klesli však aj tržby z predaja potravín. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Súvisiace články

Aktuálne správy