Do konca augusta súdy vyhlásili viac konkurzov ako za celý rok 2020

Slovenské súdy vyhlásili za prvých osem mesiacov tohto roka viac konkurzov ako za celý rok 2020. Najviac firiem skončilo v konkurze práve v auguste, keď ich počet dosiahol 31 a v porovnaní s júlom sa tak počet konkurzov zvýšil o viac ako tretinu. V auguste súdy zároveň povolili dve reštrukturalizácie, vyplýva z analýzy správcu úverových registrov, spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (ďalej CRIF SK).
V medziročnom porovnaní s augustom 2020 počet konkurzov vzrástol až o 181,82 percenta (z 11 na 31) a počet reštrukturalizácií sa zdvojnásobil (z jednej na dve). „V minulom mesiaci sa medzi spoločnosťami, na majetok ktorých bol vyhlásený konkurz, vyskytli aj tri spoločnosti, ktoré využívali inštitút dočasnej ochrany. Zároveň 178 konkurzov vyhlásených v prvých ôsmich mesiacoch tohto roka už prekročilo počet konkurzov vyhlásených za celý minulý rok. Tých bolo 167,“ spresnila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.
Počas posledných 12 mesiacov bolo vyhlásených 235 konkurzov, čo je o 10,33 % viac než v porovnateľnom predchádzajúcom období (213 konkurzov). V období od septembra 2020 do augusta 2021 bolo povolených 25 reštrukturalizácií podnikateľských subjektov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim obdobím (24 reštrukturalizácií) o 4,17 % viac.
Všetky augustové konkurzy boli vyhlásené na majetok právnických osôb, pričom 30 z nich boli spoločnosti s ručením obmedzeným a jedna bola akciová spoločnosť. Až 54,84 % predstavujú spoločnosti bez zamestnancov. Reštrukturalizácie boli v auguste povolené dvom spoločnostiam s ručením obmedzeným.
Najväčším zamestnávateľom, na majetok ktorého bol v auguste 2021 vyhlásený konkurz, bola spoločnosť Chemstroj, ktorá sa zaoberala opravou strojov, s 50 – 99 pracovníkmi. Najviac konkurzov súdy v auguste vyhlásili v Bratislavskom kraji, kde skrachovalo 11 spoločností, v Nitrianskom šesť a v Žilinskom kraji päť.

Súvisiace články

Aktuálne správy