Nemecký ústavný súd nepripustil právne námietky proti fondu obnovy EÚ

Nemecký ústavný súd zamietol právne námietky proti fondu obnovy Európskej únie. Dôvodom podania bol spoločný dlh, ktorým sa financuje pomoc členským štátom na zotavenie ich ekonomík po pandemickej kríze. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Rozhodnutie bude dôležité pri ďalších diskusiách, či môže EÚ emitovať spoločný dlh na prekonávanie budúcich kríz. Fond obnovy nazvaný Next Generation EU v objeme 750 miliárd eur umožňuje Európskej komisii (EK) získavať prostriedky na kapitálových trhoch, ktoré potom uvoľňuje na financovanie dohodnutých reformných programov a investičných plánov členských štátov. Časť z týchto peňazí sa poskytuje vo forme grantov a časť vo forme lacných úverov.
Požičané peniaze sa budú splácať z rozpočtu EÚ v najbližších desaťročiach, pričom na Nemecko pripadá najväčší podiel zo všetkých členských štátov.
Právne námietky proti fondu obnovy podali spoluzakladateľ euroskeptickej strany AfD Bernd Lucke, ktorý však stranu po jej posune ku krajnej pravici opustil, a podnikateľ a bývalý šéf zväzu nemeckého priemyslu BDI Heinrich Weiss.

Súvisiace články

Aktuálne správy