Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v júli spomalil

Rast spotrebiteľských cien v Číne sa minulý mesiac opäť spomalil a dosiahol najnižšiu úroveň od apríla. Napriek tomu bolo tempo rastu vyššie, než očakávali ekonómovia. Najviac vývoj inflácie ovplyvnili ceny potravín, ktoré zaznamenali ďalší a výraznejší pokles.
Ako informoval čínsky štatistický úrad, spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli v júli oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 1 % po 1,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali s ešte výraznejším spomalením inflácie. Očakávali, že rast cien sa spomalí na 0,8 %.
Pod júlový vývoj spotrebiteľských cien sa najviac podpísali ceny potravín, ktoré zrýchlili tempo poklesu. Po medziročnom poklese o 1,3 % v júni klesli minulý mesiac o 3,7 %. Veľkou mierou ich ovplyvnili klesajúce ceny bravčového mäsa. Naopak, ceny nepotravinových produktov vzrástli, pričom rast sa zrýchlil. V júni sa tieto ceny zvýšili medziročne o 1,7 %, v júli rast dosiahol 2,1 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Číne vrátili v júli k rastu, prvému za päť mesiacov, pričom jeho tempo prekonalo očakávania. Ceny sa zvýšili o 0,3 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s rastom o 0,2 %. V júni zaznamenali pokles o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy