Danone sa zameralo na skrytý svet rastlín pri hľadaní zdravých potravín

Francúzsky potravinársky gigant Danone chce, aby sa jeho výrobky stali príťažlivejšími pre spotrebiteľov, ktorí dbajú o svoje zdravie. Rozhodol sa preto zamerať svoju pozornosť na skrytý svet rastlín.
Najväčší výrobca jogurtov na svete rozširuje spoluprácu s americkým start-upom Brightseed so sídlom v San Franciscu, ktorý používa umelú inteligenciu (AI) na odhaľovanie molekúl v rastlinách spojených s ľudským zdravím.
Partnerstvo, ktoré zahŕňa aj globálny dodávateľský reťazec Danone, je najnovším príkladom prístupu k „potravinám ako k medicíne“. Toto hnutie naberá na sile a jeho cieľom je „zmazať línie medzi farmakológiou, výživou a udržateľnosťou“.
Danone oznámilo tento krok v čase, keď už majú spotrebitelia dosť pandémie nového koronavírusu a viac sa zaujímajú o zdravie. Rastlinné potraviny sa pritom tešia veľkej obľube.
„To, čo sa deje na celom svete, je bezprecedentné,“ povedala Taisa Hansenová, senior viceprezidentka pre výskum a inovácie v oddelení Danone zameranom na výživu.
Nové trojročné partnerstvo s Brightseed by malo koncernu Danone umožniť lepšie porozumieť svetu rastlín od štádia plodín až po jedálenský stôl, povedala Hansenová.
Spoločnosť Brightseed sa doteraz zameriavala výlučne na sóju. V rámci výskumu jej molekúl už identifikovala sedem potenciálnych prínosov pre zdravie. Objavené „užitočné molekuly“ by mohli byť nakoniec začlenené do potravín a nápojov.
Na potvrdenie ich účinkov sú síce ešte potrebné klinické testy, ale Brightseed tvrdí, že jeho objavy majú potenciál zmeniť spôsob pestovania sóje v určitých oblastiach, spôsob jej spracovania a tiež spôsob hodnotenia zdravotných prínosov tejto olejniny pre srdce. To by mohlo mať veľký vplyv na svet medicíny aj producentov jednej z najrozšírenejších poľnohospodárskych komodít.
Brightseed medzitým získal takmer 45 miliónov eur na vytvorenie najväčšej knižnice rastlinných zlúčenín na svete. Plánuje zmapovať 99 % neznámych alebo nepreskúmaných bioaktívnych látok, tzv. fytonutrientov alebo fytochemikálií. Start-up ich označil za „temnú hmotu rastlinnej ríše“.
Spoločnosť Brightseed v januári oznámila, že jej technológia AI Forager objavila fytonutrienty v približne 80 bežných rastlinných zdrojoch, ktoré prekonali známe lieky v boji proti nealkoholickému stukovateniu pečene. Štúdia bola neskôr publikovaná v lekárskom časopise Cell Death & Disease a odhalené zlúčeniny sú tento rok pripravené na klinické testy na ľuďoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy