Continental dosiahol v 2. štvrťroku zisk

Nemecký koncern Continental, najväčší európsky dodávateľ komponentov pre automobilový priemysel, vo štvrtok oznámil, že sa v 2. štvrťroku 2021 vrátil k zisku. Pokračujúci nedostatok polovodičov pritom v uplynulom kvartáli výrazne spomalil automobilovú výrobu.
Vďaka dopytu po pneumatikách dosiahol gumárenský sektor automobilového priemyslu kladné výsledky. Ale inak bude toto odvetvie podľa koncernu po celý tento rok čeliť problémom s dodávkami čipov a rastúcimi cenami surovín.
Spoločnosť zaznamenala 50-% nárast tržieb v 2. štvrťroku na 9,9 miliardy eur. Vlaňajšie tržby však tvrdo zasiahla prvá blokáda na zastavenie pandémie nového koronavírusu.
Continental vykázala za 2. kvartál upravený zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) vo výške 711 miliónov eur po strate 635 miliónov eur v rovnakom období minulého roka.
Zisk na akciu bol 2,72 eur v porovnaní so stratou 3,70 eur/akcia pred rokom.
V súčasnom roku 2021 spoločnosť očakáva, že nedostatok polovodičov bude mať výrazný vplyv na automobilovú výrobu. Po produkcii 74,6 milióna osobných a ľahkých úžitkových vozidiel v minulom roku Continental najnovšie počíta s nárastom ich výroby o 8 až 10 %, namiesto o 9 až 12 % v predchádzajúcom odhade.
Zredukoval aj hornú hranicu výhľadu tržieb automobilovej divízie v roku 2021 na 16,5 miliardy eur zo 17 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy