Priemerná mzda v Česku sa v 1. kvartáli zvýšila o vyše 3 %

Priemerná hrubá mzda v Česku dosiahla v 1. štvrťroku tohto roka 35.285 Kč (1386,39 eura). Medziročne to predstavuje nominálny rast o 3,2 %. Po očistení o infláciu sa však mzda reálne zvýšila iba o 1 %. Vyplýva to z údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ), ktoré zverejnil server novinky.cz.
Medián miezd predstavoval 29.867 Kč. Presne polovica ľudí tak zarábala viac než túto sumu a presne polovica zarábala menej. Medziročne sa medián zvýšil o 2,5 %.
V odvetviach, ktoré najviac zasiahla pandémia nového koronavírusu, však mzda medziročne klesla. Najviac sa to dotklo kultúry a zábavy, kde sú mzdy medziročne nižšie o 5,1 %. V ubytovaní, stravovaní a pohostinstve sa znížili o 2,6 %.
Ako uviedol Tomáš Volf zo spoločnosti Citfin, v najbližšom období do rastu miezd prehovorí inflácia. „V ďalších mesiacoch budeme pravdepodobne svedkami toho, ako sa práve v dôsledku zrýchľujúcej sa inflácie roztvárajú nožnice medzi reálnou a nominálnou mzdou,“ povedal.
„Rast cien výrobných vstupov, vzhľadom na ich nedostatok a obmedzenia medzinárodnej dopravy, znamená aj zvyšujúce sa ceny pre koncových spotrebiteľov. Na tomto vzorci sa v dohľadnom čase príliš veľa nezmení,“ dodal Volf s tým, že tento vývoj by mal viesť k ďalšiemu tlaku na rast miezd.

Súvisiace články

Aktuálne správy