Britská banka HSBC sa sťahuje z amerického retailového trhu

, TASR Foto: SITA/AP

Britská banka HSBC sa sťahuje z amerického trhu retailového bankovníctva, ako aj z firemného bankovníctva zameraného na malé podniky. Časť tohto biznisu predá, časť transformuje a časť uzatvorí, uviedla banka s tým, že do budúcnosti sa chce zamerať na firemné a investičné bankovníctvo v Ázii, ktorá je jej najväčším trhom.

Krok HSBC sa očakával už dlhší čas, keďže najväčšia európska banka sa niekoľko rokov usiluje zredukovať svoju pozíciu na niektorých európskych a severoamerických trhoch. Na nich totiž dlhodobo čelí tvrdej konkurencii zo strany veľkých domácich hráčov.

Ako uviedli agentúry AFP a Reuters, v stredu (26. 5.) HSBC oznámila, že odíde z amerického trhu retailového bankovníctva a opustí aj segment malých podnikov v rámci firemného bankovníctva. Z trhu USA však úplne neodíde a aj naďalej na ňom plánuje poskytovať služby veľmi bohatým klientom.

Ako povedal šéf HSBC Noel Quinn, v opúšťaných segmentoch banka nedokázala miestnym hráčom konkurovať. Americký biznis správy aktív a personálneho bankovníctva zaznamenal v minulom roku stratu 547 miliónov USD (447,30 milióna eur). V Ázii však dosiahol zisk zhruba 5 miliárd USD, pod čo sa podpísal najmä Hongkong, ktorý je najziskovejším trhom HSBC.

Zo 148 amerických pobočiek preto HSBC 90 predá. Ďalších 20 pobočiek sa transformuje na medzinárodné centrá určené pre bohatých klientov a zvyšné pobočky banka postupne uzatvorí.

Súvisiace články

Aktuálne správy