Priemyselná výroba eurozóny v marci medzimesačne klesla o 0,1 %

Medziročne sa marcová priemyselná produkcia eurozóny zvýšila o 1,9 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v marci medzimesačne oslabila o 0,1 percenta a priemyselná výroba v rámci celej 28-člennej Európskej únii sa oproti februáru nezmenila. Medziročne sa marcová priemyselná produkcia eurozóny zvýšila o 1,9 percenta a v rámci celej EÚ oproti rovnakému mesiacu minulého roka posilnila o 2,4 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačne sa v rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, priemyselná výroba najvýraznejšie znížila v Litve, a to o 3,1 percenta. Na ďalších najhorších priečkach boli Grécko s poklesom o 2 percentá a Holandsko, kde priemyselná produkcia medzimesačne oslabila o 1,7 percenta. Najvýraznejší medzimesačný rast priemyselnej výroby evidovali v Rumunsku (2,6 %), Estónsku (2,4 %), Poľsku (2,1 %) a vo Francúzsku (2 %).

Medziročne v rámci štátov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, výroba priemyselných firiem v marci najviac posilnila v Estónsku (14,8 %), Rumunsku (10,2 %) a v Lotyšsku (10 %). Oslabenie marcovej priemyselnej produkcie v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka evidovali v Holandsku, a to o 2,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy