Záchrana za 20 miliárd: Španielsko vyšetruje bývalého šéfa centrálnej banky

, ČTK Foto: SITA/AP

Španielsky najvyšší súd vyšetruje bývalého šéfa španielskej centrálnej banky Bank of Spain a sedem ďalších úradníkov v súvislosti s primárnou ponukou akcií banky Bankia, ktorá sa dostala do problémov a teraz je pod kontrolou štátu.

Bankia vznikla spojením siedmich problémových španielskych bánk a ponúkla svoje akcie v rámci primárnej ponuky akcií v roku 2011. O rok neskôr bola banka znárodnená a jej záchrana stála daňových poplatníkov 20 miliárd eur.

Medzi vzšetrovanými úradníkmi je päť zamestnancov centrálnej banky a dvaja bývalí najvyšší predstavitelia úradu pre reguláciu akciového trhu CNMV. Súd obvinil osem úradníkov zodpovedných za dohľad nad primárnou ponukou akcií kvôli tomu, že jej nezabránili. Medzi nimi je aj bývalý guvernér centrálnej banky Miguel Ángel Fernández Ordóñez, bývalý prezident regulačného úradu CNMV Julia Segura a jeho zástupca Fernando Restoy, ktorý teraz pôsobí v Banke pre medzinárodné vyrovnanie platieb (BIS).

Bývalý guvernér španielskej centrálnej banky Miguel Ángel Fernández Ordóñez a súčasná hlava ECB Mario Draghi
Bank of Spain súčasne oznámila, že traja z jej vrcholných predstaviteľov v utorok rezignujú, pretože nechcú ovplyvniť činnosť centrálnej banky počas vyšetrovania prípadu.

Súd má podozrenie z kriminálneho činu kvôli e-mailom inšpektorov centrálnej banky, ktorí varovali pred povolením primárnej ponuky akcií banky Bankia, napísala agentúra Reuters.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy