Tempo rastu inflácie v Nemecku sa v januári zrýchlilo

Tempo rastu inflácie v Nemecku sa v januári zrýchlilo na najvyššiu úroveň za 4 roky a priblížilo sa tesne k cieľovej hranici Európskej centrálnej banky, ktorou je inflácia na úrovni 2 %. Vyplýva to zo spresnených údajov spolkového štatistického úradu Destatis.
Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v Nemecku v prvom mesiaci 2017 zvýšil medziročne o 1,9 % po decembrovom náraste o 1,7 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom.
Januárová miera inflácie je zároveň najvyššia od júla 2013. Vyššiu infláciu malo Nemecko naposledy v decembri 2012, keď dosiahla 2 %. Štatistiky tiež ukázali, že samotné ceny energií v januári vyskočili až o 5,9 % a ceny potravín stúpli o 3,2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa však spotrebiteľské ceny v najväčšej ekonomike eurozóny v januári znížili, prvýkrát za deväť mesiacov, a to o 0,6 %. V decembri pritom vzrástli o 0,7 %. Aj tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v januári tiež vzrástol medziročne o 1,9 %, ale v medzimesačnom porovnaní klesol o 0,8 %.
Analytici pozorne sledujú vývoj cien v Nemecku, pretože im signalizuje, ktorým smerom sa vydá inflácia v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy