Nepomáhajte USA, zrušte si Facebook, radí venezuelská ministerka

, ČTK;lad foto:SITA

Venezuela je jednou z latinskoamerických krajín, ktoré ponúkli azyl Američanovi Edwardovi Snowdenovi obvinenému USA zo špionáže. Medzitým sa ďalšie krajiny regiónu pridali k žiadosti o vysvetlenie amerického programu na sledovanie komunikácie ľudí vo svete.

"Krajania, zrušte svoje facebookové účty, pretože ste bez svojho vedomia zadarmo pracovali ako informátori CIA! Prejdite si kauzu Snowden!" Napísala na svojom twittrovom účte venezuelská ministerka väzenstva Iris Varelová.

Bývalý technik amerických tajných služieb Snowden zverejnil informácie o tom, že americká vláda má prístup k údajom o internetovej a telefonickej komunikácii ľudí vnútri aj mimo USA. V rámci tajného programu Prism údajne využíva dáta klientov veľkých internetových spoločností, medzi ktorými figuruje aj Facebook.

Snowden už tretí týždeň podľa všetkého prebýva v tranzitnom priestore moskovského letiska, odkiaľ sa nemôže dostať, pretože mu USA zrušili pas. Medzitým požiadal o azyl vo viac ako 20 krajinách a Venezuela, Bolívia a Nikaragua mu ho prisľúbili.

Iris Varelová

Varelová je naklonená "tvrdej línii" tento rok zosnulého prezidenta Huga Cháveza a je známa svojimi protiamerickými názormi. Svoje internetové odporúčania doplnila slovami, aby krajiny dotknuté špionážnou aférou zažalovali USA o náhradu škody.

Aj ďalšie latinskoamerické štáty sa v posledných dňoch rozhodli riešiť údajné zásahy do súkromia svojich občanov zo strany USA, aj keď väčšinou decentnejšom spôsobom. Mexická vláda v stredu oznámila, že prešetrí informáciu o sledovaní telefonátov Mexičanov, ktorú priniesol tamojší denník Excelsior. USA sa jej podľa denníka dopúšťali od roku 2007 so súhlasom vtedajšieho mexického prezidenta Felipeho Calderóna.

Škandál sa začiatkom týždňa rozhorel aj v Brazílii, kde údajné sledovanie komunikácie zo strany USA rieši vedenie krajiny. Prezidentka Dilma Rousseffová povedala, že podá sťažnosť u Komisii pre ľudské práva OSN. Ďalší predstavitelia Brazílie vyhlasujú, že nechcú, aby aféra narušila dobré vzťahy s Washingtonom. Kolumbijská vláda v stredu oznámila, že požaduje kvôli škandálu vysvetlenie od amerického veľvyslanca v krajine. USA doteraz požiadavky nijako oficiálne nekomentovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy