V medzinárodnej súťaži vín CMB predstavia Slováci rekordný počet vzoriek

Bratislava 30. marca (TASR) – Slovenskí vinári prihlásili do medzinárodnej súťaže Concours Mondial de Bruxelles (CMB), ktorá sa bude v máji konať v Bratislave, celkovo 177 vzoriek svojich najlepších vín. Pre TASR to uviedla Zuzana Nemcová zo Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR).
„Je to najviac v doterajšej histórii medzinárodných súťaží,“ konštatovala Nemcová. Posledný termín na prihlásenie vín do súťaže uplynul 22. marca.
Slovenskí vinári mali oproti minulým ročníkom súťaže Concours Mondial de Bruxelles výhodu v tom, že prihlášku do súťaže a vzorky vín nemuseli zasielať do Bruselu, ale do Národného salónu vín v Pezinku. Pezinok sa stal jedným z oficiálnych zberných miest a okrem slovenských vinárov využili túto možnosť aj vinári z Maďarska, Česka a Srbska.
Prihlásené slovenské vína predstaví SACR v polovici apríla na tlačovej konferencii pre žurnalistov z celého sveta, ktorí pôsobia v Bruseli. Pre svetovú špičku degustátorov pripraví viacero infociest, aby spoznali nielen vinohradnícke oblasti, ale aj ďalšie historické a prírodné atraktivity Slovenska.
Prestížnu vinársku súťaž na Slovensku organizuje Concours Mondial de Bruxelles a Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). Partnermi podujatia sú Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku, Turizmus regiónu Bratislava a Bratislavská organizácia cestovného ruchu.
Concours Mondial de Bruxelles sa každý rok koná v inom európskom štáte. Bratislava sa stane dejiskom ako vôbec prvé mesto z krajín strednej a východnej Európy, kde sa bude konať už 20. ročník súťaže, a to symbolicky práve v roku 20. výročia vzniku Slovenskej republiky. Približne 8000 prihlásených vzoriek vín z celého sveta bude v Bratislave hodnotiť 300 degustátorov, medzi nimi aj 21 slovenských. Väčšinu z nich tvoria novinári píšuci o víne, ale aj renomovaní enológovia a someliéri. Medzinárodná súťaž Concours Mondial de Bruxelles je pre Slovensko jedinečnou príležitosťou na prezentáciu krajiny ako atraktívnej turistickej destinácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy