Niekoľko zaujímavostí o leasingu – 1. časť

Vážení čitatelia, pripravili sme pre Vás na skúšku štyri články o jednom z najrozšírenejších finančných produktov – o leasingu. Dnes Vám ponúkame prvú časť, ktorá hovorí o histórii leasingu a vysvetľuje finančný a operatívny leasing. Pokiaľ bude z Vašej strany záujem o tento druh príspevkov, napíšte nám a pokúsime sa odborne spracovať ďalšie témy podľa Vašich návrhov.

Dôkazy o využívaní leasingu pochádzajú už z obdobia rozkvetu Sumerskej ríše asi z 2. tísícročia p. n. l. Leasing bol podrobne definovaný (vrátane vymedzenia rozdielov medzi finančným a operatívnym leasingom) už v kodifikácií rímskeho súkromného práva za cisára Justiniána. V staroveku prevažoval najmä leasing lodí.

V podmienkach nástupu kapitalistického trhu bol použitý zhruba od 40. rokov 19. storočia pri financovaní a používaní železničných vagónov vo Veľkej Británií. Prvou registrovanou leasingovou spoločnosťou bola Birmingham Wagon Company, založená v roku 1855.

Podmienky pre skutočné rozšírenie leasingu a jeho masové používanie boli vytvorené až po druhej svetovej vojne. Leasing sa začal najdynamickejšie rozvíjať v USA v polovici 50. rokov tohto storočia. V roku 1952 v San Franciscu vznikla prvá klasická leasingová spoločnosť U. S. Leasing Company. Do Európy sa leasing dostáva v 60. rokoch 20. storočia. V tomto období leasing prekročil hranice národných štátov a nastala etapa internacionalizácie leasingových spoločností.

V roku 1988 bola v Ottawe v rámci Medzinárodného ústavu pre zjednotenie súkromného práva UNIDROIT uzatvorená Dohoda o medzinárodnom finančnom leasingu. Ide zatiaľ o najvýznamnejší pokus o medzinárodnú kodifikáciu základných práv a povinností účastníkov leasingových operácií uskutočňovaných cez hranice štátov.
Ďalším medzníkom vo vývoji leasingu bolo 10. zasadanie Svetovej leasingovej konvencie v Paríži za účasti 250 delegátov zo všetkých kontinentov. Postupne sa rozlíšili najmä dve základné skupiny leasingu, a to leasing finančný a leasing operatívny. Časom si leasing vydobyl pevné postavenie v oblasti financovania potrieb rôznych subjektov.

Leasing môžeme definovať ako prenájom investičného majetku jedným podnikateľom (prenajímateľom) druhému podnikateľovi (nájomcovi) na vopred stanovenú relatívne dlhú dobu. Predmetom prenájmu môžu byť veci hnuteľné (stroje, dopravné prostriedky), ale aj nehnuteľné. Takúto formu prenájmu je ale potrebné rozlíšiť od dlhodobého prenájmu nehnuteľností (napríklad prenájom bytových alebo nebytových priestorov). Ide o komplexnú finančno-obchodnú operáciu, ktorá umožňuje podnikateľskému subjektu obstarať si investičný majetok úplne alebo čiastočne z cudzích zdrojov bez priameho dopadu na výšku jeho vlastného kapitálu. Zabezpečuje užívanie cudzej veci za odplatu (vopred dohodnuté nájomné) a tiež refinancovanie jej obstarania.

Leasing predstavuje osobitnú formu získavania a financovania majetku ako alternatívu ku klasickým formám, akými sú predovšetkým kúpa a bankový úver. Stal sa jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich foriem podnikania, a to predovšetkým z ekonomických dôvodov. Umožňuje investorovi, aby uskutočnil inovačný proces bez počiatočného kapitálu za predpokladu postupného splácania ceny predmetu leasingu z inkasa za realizovaný predaj tovaru alebo služieb, vyrobeného novou technológiou.

Podstata leasingu spočíva v tom, že prenajímateľ poskytne nájomcovi určitý predmet na používanie, a to oproti pravidelným splátkam, pričom prenajímateľ zostáva majiteľom prenajímaného tovaru. Medzi prenajímateľom a nájomcom sa uzatvára zmluva. Po jej uplynutí prenajímateľ predá tovar nájomcovi za zostatkovú cenu alebo ho nájomca prenajímateľovi vráti, prípadne môže prenajímateľ tovar nájomcovi ponúknuť na ďalší prenájom.

Leasingový nájomca si podľa svojho uváženia vyberá typ a značku predmetu leasingu na základe svojich ekonomických a technických kritérií, vyberá si dodávateľa a výrobcu strojového zariadenia, vyberá si leasingovú spoločnosť – prenajímateľa. S dodávateľom predmetu leasingu dojednáva všetky podmienky dodania predmetu leasingu, vrátane ceny, montáže a inštalácie, záruk, uplatňovania garančných a iných opráv.

Leasingová spoločnosť plní funkciu investora. Kupuje formou kúpno-predajnej zmluvy stroje a strojové zariadenia (predmet leasingu) od výrobcu alebo dodávateľa. Na základe leasingovej zmluvy odovzdá predmet leasingu do finančného prenájmu nájomcovi, ale majiteľom predmetu leasingu je po celú dobu trvania leasingu prenajímateľ. Leasingová spoločnosť poskytne predmet leasingu nájomcovi na používanie oproti pravidelným splátkam. Po ukončení doby trvania leasingu predá predmet leasingu nájomcovi za zostatkovú cenu, alebo ho nájomca vráti prenajímateľovi.Všeobecne sa rozlišujú dva základné druhy leasingu, a to finančný a operatívny leasing.

Finančný leasing sa od operatívneho leasingu odlišuje predovšetkým prechodom vlastníckeho práva k prenajímanému predmetu na konci obdobia nájmu, dĺžkou leasingového obdobia a účelom, pre ktorý je zriaďovaný. Ich spoločným znakom je, že právnym vlastníkom po celú dobu v obidvoch prípadoch ostáva prenajímateľ. Finančný leasing je finančná operácia charakteristická tým, že leasingová spoločnosť zabezpečí financovanie predmetu leasingu, pričom sa oddeľuje jeho vlastníctvo a používanie. Leasingová spoločnosť poskytuje finančné prostriedky na kúpu predmetu leasingu a stáva sa vlastníkom tohoto zariadenia. Ide tu o dlhodobý prenájom s prevodom vlastníckych práv k zariadeniu po skončení zmluvného obdobia s tým, že leasingové splátky majú charakter splátok úveru a predmet leasingu slúži ako istina. Dĺžka trvania nájomnej zmluvy je kratšia ako životnosť leasingu.

Finančný leasing sa uskutočňuje väčšinou nepriamo za účasti troch strán – výrobcu, leasingovej spoločnosti ako prenajímateľa a nájomcu. Medzi výrobcu a nájomcu teda vstupuje leasingová spoločnosť, ktorá od výrobcu odkupuje daný predmet, čím sa stáva vlastníkom a prenajímateľom predmetu leasingu. Na rozdiel od operatívneho leasingu, kde riziko znáša prenajímateľ, je pri finančnom leasingu, riziko prenesené na nájomcu a preto leasingová spoločnosť pred uzavretím zmluvy vždy preveruje bonitu klienta – nájomcu.

Finančný leasing má týchto sedem základných znakov:

  1. Nájomca si predmet leasingu volí sám.
  2. Nájomca používa predmet leasingu na prevádzkové účely.
  3. Predmet leasingu obstaráva prenajímateľ.
  4. Vlastníkom predmetu leasingu zostáva po celú dobu trvania leasingovej zmluvy prenajímateľ.
  5. Nájomca má výlučné právo využívať predmet leasingu ako hospodársky vlastník.
  6. Leasingová zmluva, ktorá sa uzavrela na dobu určitú, nie je vypovedateľná.
  7. Nájomca znáša prevádzkové riziká spojené s voľbou predmetu leasingu, ako aj s dodávateľom zaradenia.

Finančný leasing spolu so zmluvou o kúpe prenajatej veci poskytuje nájomcovi právo na odkúpenie prenajímaného predmetu na konci leasingového obdobia. Prevod vlastníckeho práva musí byť vopred zakotvený v leasingovej zmluve. Účelom finančného leasingu je obstaranie daného zariadenia prostredníctvom splátok nájomného v priebehu podstatnej časti jeho životnosti. Pri finančnom leasingu je stanovená i minimálna doba prenájmu, ktorá je odvodená od obvyklej životnosti zariadenia alebo od doby odpisovania. Na rozdiel od kúpy na splátky sú platby leasingového nájomného súčasťou nákladov. Vlastníctvo je tu oddelené od používania čisto z finančných dôvodov. Splátky nájomného majú tak charakter splátok úveru isteného vlastníctvom predmetu leasingu. Tak, ako pri úvere, je nutné splátky platiť, a to i vtedy, keď zariadenie z rôznych dôvodov nefunguje.

Finančný leasing má niekoľko základných foriem.

Finančný leasing bez nároku na kúpu alebo obnovu

Podstatou tejto formy je to, že nájomca uhrádza prenajímateľovi nájomné, ale na konci leasingového obdobia mu nevzniká nárok na kúpu predmetu leasingu. Ekonomický zmysel tejto transakcie by sa strácal v prípade, ak by životnosť prenajatého zariadenia bola kratšia ako doba, na ktorú bolo toto zariadenie prenajaté a nevznikla by tak žiadna zostatková hodnota. Celkovo uhradené nájomné kryje investičné nák

Súvisiace články

Aktuálne správy