Korupcia a byrokracia ako skrytý nepriateľ teroristickej organizácie IS

, FT Foto: SITA;TASR

Teroristická organizácia IS prežíva ťažkosti kvôli vysokej úrovni korupcie a byrokracie, píše denník Financial Times.

Pri obsadzovaní územia v Sýrii a Iraku IS často dostáva korupciu ako "dedičstvo" od oficiálnych vládnych predstaviteľov, píše sa v článku. A čím aktívnejšie sa skupina rozširuje, tým viac je závislá na bojovníkoch a úradníkoch, pre ktorých sú peniaze dôležitejšie ako extrémistické ideológie.

Noviny sa odvolávajú na informácie získané od bývalých bojovníkov a úradných osôb IS. Jeden z účastníkov rozhovoru, bývalý veliteľ IS, informoval o "mŕtvych dušiach" v radoch skupiny. "Veliteľ na prednej línii podáva žiadosť o výplatu mzdy 250 bojovníkom, ale v skutočnosti je ich len 150. Keď úradníci objavili tieto schémy, začali zasielať finančných úradníkov. Potom sa úradníci začali tiež zúčastňovať podvodov spolu s veliteľmi", rozprával zdroj FT.

O korupčných škandáloch v radoch IS sa rozprávajú historky, píše sa v článku. Napríklad o emirovi zo sýrskej provincie, ktorý utiekol z IS a vzal si aj zhromaždené "dane" vo výške 25 tisíc dolárov. Na Twitteri dezertér nechal správu bývalým kolegom: "Aký štáť? Aký kalifát? Ste idioti!" Hovorí sa o emiroch, ktorí tunelujú celé imanie do Turecka a potom zmiznú.

Podľa slov miestnych obyvateľov kvôli rastúcej korupcii sa v IS objavuje stále viac slabých miest. Napríklad na území, kontrolovanom IS, kvitne pašeráctvo, prevádzači sa zameriavajú na vyvážanie ľudí, keďže skupina zakázala opúšťať hranice. Často miestni obyvatelia podplácajú bojovníkov IS na prechodoch, čo robí hranice kalifátu zraniteľnejšími.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy