Je skutočne hotovosť živou vodou zločinu?

, priceonomics Foto: photl Grafy: nber.org

Rolu hotovosti čoby katalyzátora kriminálnych aktivít potvrdzujú aj policajní vyšetrovatelia. Podľa nich sú najmä bankovky ideálnym prostriedkom na uspokojenie okamžitých potrieb zlodejov, keďže ide o de facto najlikvidnejší prostriedok finančného trhu, ktorý je zároveň takmer úplne anonymný a v rámci peňažného systému prakticky nevystopovateľný.

Hoci všetci vedia, že eurobankovka v hodnote 500 eur existuje, málokto ju aspoň raz videl na vlastné oči, alebo ju dokonca držal v ruke. Aj preto sa jej v niektorých krajinách začalo hovoriť "papierový bin Ládin". Okrem toho je ale na päťstoeurovke zaujímavé ešte niečo. Vo Veľkej Británii podľa tamojšej Agentúry pre závažný organizovaný zločin, až 90 % všetkých 500 eurových bankoviek majú v rukách členovia kriminálnych spolkov. Pre nich totiž predstavujú ideálny spôsob, ako do ľahko preniesť a dobre ukryť vysokú hodnotu na pomerne malom mieste.

Organizované kriminálne skupiny ani oveľa menší pouliční zlodejíčkovia ale samozrejme nežijú len z bankoviek veľkej hodnoty. Cenné sú pre ne prakticky všetky peniaze, hoci aj  päťeurovky alebo desaťdolárovky. Podľa šiestich autorov novej štúdie Less Cash, Less Crime (Menej hotovosti, menej zločinu) napríklad vreckárom skutočne nezáleží na tom, či po ulici idete s niekoľkými drobnými, alebo máte peňaženku nabitú na prasknutie.

Štúdia Less Cash, Less Crime ilustruje mieru korelácie (pouličného) zločinu s objemom hotovosti v obehu na príklade amerického štátu Missouri, ktorý v 90. rokoch minulého storočia začal vyplácať všetky sociálne dávky výlučne bezhotovostne pomocou špeciálnych kariet EBT (Electronic Benefit Transfer). Do tej doby boli dávky vyplácané vo forme šekov, ktoré ľudia väčšinou ihneď po ich prijatí zamieňali za fyzické peniaze. Sociálne karty, ktoré v mnohých ohľadoch fungujú prakticky rovnako ako klasické debetné karty, v tomto smere priniesli veľkú zmenu. Pomocou nich sa totiž dá nielen vyberať hotovosť z bankomatov, ale aj platiť u vybraných obchodníkov.

Porovnanie počtu spáchaných kriminálnych činov v štáte Missouri pred a po zavedení výplaty sociálnych dávok výhradne pomocou EBT kariet podľa autorov výskumu hovoria jasne. Počet prakticky všetkých druhov zločinov po odlive časti hotovosti z ulíc výrazne klesol. K vôbec najväčšiemu zlepšeniu došlo v kategóriách prepadnutie, vlámanie a krádeže áut. "Odliv hotovosti v objeme necelých 60 miliónov dolárov mesačne v Missouri viedol k takmer k 10 % zníženiu počtu spáchaných kriminálnych činov," uvádza štúdia.

Na druhej strane ale autori dokumentu priznávajú, že v žiadnom prípade nie je možné tvrdiť, že by úplný zánik hotovosti viedol k odstráneniu zločinu. K výraznému zníženiu počtu prípadov pouličnej kriminality by podľa nich síce došlo, možno však očakávať, že by zločinci súčasne s tým zintenzívnili svoje aktivity vo virtuálnom priestore. Oveľa častejšie by sme sa tak zrejme vo veku rýdzo bezhotovostných platieb stretávali s krádežami údajov vedúcich k bankovým účtom a platobným kartám, ale aj s prechodom zločincov k virtuálnym menám, akými sú napríklad Bitcoin alebo litecoin.

Snáď najlepšie ilustruje možnosti kriminálnych aktivít vo virtuálnom priestore internetový trh Silk Road, na ktorom si ešte nedávno mohol ktokoľvek anonymne kúpiť drogy, strelné zbrane, alebo si údajne dokonca zaplatiť nájomného vraha. Podľa americkej FBI, ktorá vlani server vyradila z prevádzky a jeho autora Rossa Ulbrichta zatkla, na ňom takmer milión užívateľov prostredníctvom bitcoinových platieb za zhruba dva roky nakúpili tovar v celkovej hodnote presahujúcej miliardu dolárov. Domnievať sa teda, že by z nášho sveta zničenie hotovosti urobilo bezpečnejšie miesto pre život, je bohužiaľ, rovnako ako niektoré iné vízie, len pekne vyzerajúce utópiou.

Súvisiace články

Aktuálne správy