Nadišiel čas zbaviť sa hotovosti?

, pieria;FT;lad Foto: SITA

Skutočne nastal čas, aby sme zvážili postupné ukončenie anonymnej papierovej meny, počnúc bankovkami veľkých nominálnych hodnôt? Ak by sme sa zbavili fyzickej meny a nahradili ju elektronickou, údajne by sme zabili dve muchy jednou ranou.

Meno Kenneth Rogoff vám bude zrejme znieť dosť povedome. Tento harvardský ekonóm spoločne so svojou kolegyňou Carmen Reinhartovou pred časom dospeli k názoru, že ak štátny dlh presiahne 90 percent HDP, ekonomický rast nevyhnutne spomalí. Kritici poukázali na skutočnosť, že toto tvrdenie je opreté o nesprávne spracované údaje a následne musela dvojica svoje výsledky opraviť. Aj keď štátny dlh predstavuje vysoké riziko, nemôže predsa platiť 90 % univerzálne pravidlo pre každú krajinu. Žiadne dve ekonomiky nie sú identické.

Rogoff však tento krát prišiel s novou myšlienkou, ktorá sa pravdepodobne bude mnohým pozdávať. Vo Financial Times publikoval článok "Papierové peniaze nie sú nevhodné pre svet s vysokou kriminalitou a nízkou infláciou." Jeho argumenty sú jednoduché.

Po prvé by sa tým podarilo odstrániť nulové úrokové sadzby viazané na politické rozhodnutia, ktoré od vypuknutia finančnej krízy majú  v rukách centrálne banky. V súčasnosti, keď sa centrálne banky snažia nastaviť úrokové sadzby pod nulu, ľudia začnú zachraňovať svoje peniaze a voliť hotovosť. Čo ale v prípade, ak by hotovosť nejestvovala? Boli by nútení svoje peniaze minúť, alebo investovať do akcií, či štátnych dlhopisov.

Po druhé by zlikvidovanie hotovosti, predovšetkým bankoviek s vysokou nominálnou hodnotou, mohlo zabrániť daňovým únikom a nezákonnej činnosti.

Ako nevýhodu pri eliminovaní papierovej meny Rogoff uvádza stratu anonymity, ktorá môže byť spoločensky hodnotná, keď umožňuje osobné experimentovanie, ktoré by nemalo poškodzovať ostatných. No a potom je tu aj strata razobného, teda reálnych výnosov z tvorby peňazí, o ktoré prídu centrálne banky alebo štáty. V oboch prípadoch by pomohlo, ak by papierové peniaze zohrávali vedľajšiu úlohu. Papierová mena by mohla znehodnocovať vo vzťahu k tej elektronickej, tým pádom by bolo možné získať razobné bez inflácie, pretože ak nie je inflácia vzhľadom k elektronickej mene, ktorá slúžia ako zúčtovacia, nie je vlastne inflácia žiadna.

Myšlienkou, ako dostať úrokové sadzby na úroveň okolo nuly sa už viac než desať rokov zaoberá Willem Buiter, bývalý člen Výboru pre menovú politiku Veľkej Británie. Podľa neho je postupné ukončovanie papierovej meny zďaleka najjednoduchší spôsob aj vďaka súčasným elektronickým platobným mechanizmom, ktoré sa dokázali rozšíriť aj na tie najmenšie transakcie. Buiter si ale myslí, že najjednoduchší spôsob nemusí byť v tomto prípade nutne najlepší.

"Hoci vyraďovanie papierovej meny môže byť konečný cieľ pre náš menový systém, som naďalej presvedčený, že aspoň ako prechodná fáza, by malo byť odstránenie nulovej dolnej hranice pri súčasnom systéme,“ tvrdí Buiter. To by mal byť podľa neho prechod smerom k menšiemu používaniu papierových peňazí a ich postupnému znehodnocovaniu. Čím rýchlejšie znehodnotenie papierových peňazí, tým väčšia daň na činnosti, ktoré sú závislé na anonymite papierovej meny, z ktorých mnohé (napríklad trestné činnosti) si skutočne zaslúžia byť zdanené. Vyššia daň z papierovej meny a rýchlejšie odpisy by vyústili do rýchlejšieho zrušenia papierových peňazí.

Treba ale pripomenúť, že negatívne úrokové sadzby samé o sebe nie sú dane. Veď tie asi nakoniec zaplatia sporitelia a nie vlády, keď im ich banky premietnu do rôznych manipulačných poplatkov. Ale nastavenie úrokovej sadzby papierovej meny pod cieľovú úrokovou sadzbu elektronickej meny centrálnej banky už daňou je.

Samozrejme, dalo by sa povedať, že takéto teórie sú bludy a Rogoff hovorí nezmysly, veď žiadna vláda by zrušenie papierových peňazí nikdy nezvažovala. Omyl, nie je to celkom tak. Izraelská vláda ešte vlani schválila zriadenie výboru, ktorý preskúma, ako by sa mohla tamojšia ekonomiky zbaviť hotovosti. Pri elektronických transakciách cez počítače by banky mali dokonalý prehľad o tom, koľko si ľudia vkladajú na svoje účty a spoločnosti vydávajúce kreditné karty presne vedeli koľko ľudia utrácajú.

V bezhotovostnej ekonomike budú všetky záznamy elektronické a kontrola koľko dlhujete na daniach je tým pádom oveľa jednoduchšia. Zatiaľ jedinou brzdou pri zavedení povinných účtov je výška administratívnych poplatkov pri elektronických úkonoch. Výbor načrtol riešenie, v ktorom by ani sociálne slabší nemuseli znášať extra náklady.

Pozorovatelia sú ale skeptickí. Tvrdia, že odstránenie hotovosti by mohlo vážne oslabiť ekonomiku. Jediné, čo sa tým podarí dosiahnuť, že namiesto domácej meny sa budú na pochybné finančné transakcie používať doláre, alebo iné meny. Ak nebude vo vládnych plánoch zakotvené aj to, že držanie cudzej meny je ilegálne, potom neexistuje žiadny spôsob, ako sa zbaviť hotovosti a problémov, ktoré s ňou idú ruka v ruke.

Súvisiace články

Aktuálne správy