Boom kybermien: Vytvorte si vlastnú, alebo investujte do niektorej menej známej

, patria, businessinsider Foto:SITA

Gary Thomas chce zbohatnúť na virtuálnych menách. Využiť k tomu ale nechce Bitcoiny, jeho cieľom sú meny nové ako alphacoin a fastcoin. Thomas začal s obchodovaním digitálnych mien zo svojho domu na začiatku tohto roka. Tvrdí, že virtuálne meny sú cesta k bohatstvu, aj keď podobný pokus počas dot.com bubliny, skončil pohromou.

Odborníci zaoberajúci sa virtuálnymi menami hovoria o tom, že rastúci počet fanúšikov týchto mien dúfa, že na obchodovaní s nimi zarobia veľké peniaze. Aj Gary Thomas je jeden z nich, myslí si, že "podobná príležitosť sa v budúcnosti už nebude opakovať, pretože tieto veci pôjdu hore tak, že si to nikto nevie ani predstaviť ". Faktom je, že Bitcoiny zarobili od roku 2009 do dneška svojim vlastníkom asi 548 dolárov na jednotku tejto meny. Vládne orgány ich síce považujú za legitímny platobný prostriedok, obávajú sa však toho, že bude zneužitý pre nezákonné aktivity. Virtuálna mena sa čoraz viac dostáva aj do skutočného sveta, prijíma ju čoraz viac obchodníkov. V Bratislave si najnovšie môžete kúpiť sendvič v sieti fastfoodov, v Žiline sa akceptovaním Bitcoinov pochválila Literárna kaviareň známeho kníhkupectva. Popularita Bitcoinov vedie k vytváraniu ďalších virtuálnych peňazí ako sú Litecoiny, Peercoiny, Namecoiny či Feathercoiny. Je ich už asi 80 druhov,

Bitcoin je dielom neznámej osoby, alebo skupiny ľudí pod menom Satoshi Nakamoto. Vydané bude len obmedzené množstvo a je možné s ním obchodovať na internetových burzách. Ako platidlo ho prijíma aj niekoľko obchodníkov. Ďalšie nové meny sú zvyčajne vydávané na podobnom princípe, líšia sa však v algoritmoch a postupoch, podľa ktorých sa zvyšuje objem meny. Nie sú ale ani zďaleka tak široko akceptované ako Bitcoin a preto je ich hodnota iba zlomkom hodnoty tejto meny.

Greg Schvey zo spoločnosti Genesis Block, ktorá sleduje trhy s digitálnymi menami, tvrdí, že mnohé z nových mien nebudú úspešné a ich hodnota klesne na nulu. Tzv. bbqcoin dokonca podľa jeho tvorcu vznikol "len tak zo srandy". Po nevalnom štarte bola táto mena na začiatku tohto roka vzkriesená a dnes ju dokonca prijímajú niektorí obchodníci. Autorom je iba sedemnásťročný Andy Pilate, ktorý v súčasnosti študuje v Paríži a o svoj výtvor už veľký záujem nejaví. Podľa jeho slov ho len teší, že ju ľudia konečne používajú.

Virtuálne zlato a striebro

Doteraz najsilnejšou alternatívou k Bitcoinom je Litecoin, ktorého trhová kapitalizácia dosiahla 680 miliónov, čo je osemnásobne viac ako u ďalšej meny Peercoin. Vývoj Litecoinu bol inšpirovaný známejším a takmer identickým Bitcoinom. V roku 2011 ju navrhol Charlie Lee, bývalý zamestnanec Google. Mnohé zahraničné médiá ju označujú za striebro popri zlate Bitcoinov. Lee potvrdil genialitu Satoshi Nakamota, pre Business Insider povedal, že Bitcoiny len mierne upravil. Napríklad chcel rýchlejšie "potvrdenie". Pre transakcie s Bitcoinmi trvá kompletné spracovanie, kedy sa čaká na rad potvrdení od iných užívateľov, zvyčajne asi 10 minút. Litecoin eliminuje tento problém, spracovanie transakcií prebiehať štyrikrát rýchlejšie ako u Bitcoinov.

Platbu Litecoinmi už akceptuje niekoľko obchodníkov. Napríklad spoločnosť Bees Brothers, ktorá predáva med v meste North Logan v Utahu. „Ak Litecoin skutočne uspeje, budú ju ľudia používať pre každodenné nákupy a Bitcoiny pre veľké platby," hovorí Lee. Digitálni užívatelia zdá sa prišli na chuť Litecoinom pomerne rýchlo. Výmenný kurz sa dostáva úroveň viac než 25 dolárov za kus, čo znamená  400 % zisk len za jeden týždeň. Lee je presvedčený, že digitálne meny si na svoj skutočný čas ešte musia počkať. „Bitcoin je ešte desiatky rokov od dosiahnutia svojho plného potenciálu. Je ešte v inflačnej fáze, ale ako náhle sa zastaví, v roku 2040, začnú byť veci zaujímavé."

Aj Gary Thomas tvrdí, že získavať na hodnote bude celý rad digitálnych mien. Verí tomu, že jeho majetok, ktoré sa dnes pohybuje na úrovni asi ôsmych Bitcoinoch, čo v prepočte podľa aktuálneho kurzu je asi 4384 dolárov, sa do roka rozrastie na viac než 10 miliónov dolárov. "V minulosti bolo toľko prípadov, kedy sa objavili príležitosti a ja som ich kvôli obavám z rizika nevyužil," dodáva.

Vyhodená peňaženka

Brit James Howells má smolu. Musí prehľadáva skládku na juhu Walesu v nádeji, že v nej nájde svoj ​​starý pevný disk. Disk s virtuálnou menou vyhodil tento rok pri upratovaní a až neskôr zistil, že v ňom je údajne uložené 7500 Bitcoinov, čo je imanie vo výške 4,6 milióna libier (5 527 850 EUR), napísal dnes portál BBC.

Howells získal virtuálnu menu v roku 2009 takmer za nič, neskôr si počítač, kde mal Bitcoiny uložené, polial nápojom. Nefunkčný stroj rozobral a predal na náhradné diely, disk uložil do zásuvky, kde roky ležal. Pri upratovaní v tomto roku sa rozhodol disk vyhodiť, pretože sa domnieval, že z neho už všetky dáta presunul inam. "Počul som historky o chlapíkovi z Nórska, ktorý Bitcoiny kúpil za babku a teraz ich predal za obrovskú čiastku," povedal. Spomínaný Nór zakúpil Bitcoiny v roku 2009. Na svoju investíciu v cene 150 nórskych korún (okolo 18 EUR) za 5000 Bitcoinov zabudol a až tento rok v apríli si uvedomil, že má dosť peňazí na to, aby si mohol kúpiť byt v luxusnej štvrti Osla. Až po tomto príbehu si Howells uvedomil, čo na vyhodenom disku bolo. Najskôr neúspešne prehľadal všetky svoje dátové zálohy a potom sa vydal na skládku. "Keď som to tu uvidel, pochopil som, že som bez šance." Správca skládky mu navyše povedal, že odpad uložený pred tromi či štyrmi mesiacmi je v hĺbke 1-1,5 metra.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy