Bitcoin nepodlieha kontrole NBS ani ECB

NBS upozorňuje na to, že virtuálne meny nemajú fyzickú protihodnotu vo forme zákonného platidla. Riziko, tak preberajú na seba zúčastnené strany obchodu.

Národná banka Slovenska (NBS) upozorňuje verejnosť na fakt, že virtuálne meny ako napríklad bitcoin, nie sú národnými menami. Nespadajú tak pod národné regulácie. Informovala o tom hovorkyňa NBS Petra Pauerová. "Európska legislatíva, vrátane slovenského právneho poriadku, neupravuje a nevymedzuje činnosti súvisiace s virtuálnou menou," konštatovala Pauerová. Podľa nej, taktáto činnosť nie je regulovaná a kontrolovaná NBS a ani Európskou centrálnou bankou (ECB). Pauerová dodala, že okrem NBS, žiadna právnická ani fyzická osoba v SR nesmie vydávať bankovky a mince. Neoprávnená výroba peňazí a ich uvádzanie do peňažného obehu sú preto trestné.

NBS upozorňuje aj na to, že virtuálne meny nemajú fyzickú protihodnotu vo forme zákonného platidla, riziko teda na seba preberajú zúčastnené strany obchodu. "Na výplaty prípadných náhrad za straty spôsobené týmito výmenami alebo nákupmi nie je žiaden zákonný nárok," uzavrela Pauerová.

Bitcoin je virtuálna mena, ktorú v roku 2009 navrhol Satoshi Nakamoto. Ide o takzvanú kryptomenu, keďže overovanie transakcií a tvorba meny závisí na komplikovaných matematických výpočtoch. Bitcoin funguje ako sieť, kde sa transakcie šíria medzi jednotlivými aplikáciami nainštalovanými na počítačoch užívateľov. Niektoré z nich majú na starosti overovanie, iné ich len preposielajú ďalej. Medzi prijímateľom a odosielateľom nie je postavená banka, ani žiadna inštitúcia. Virtuálna mena sa dá použiť na nákup tovaru a služieb, no dá sa vymeniť aj za iné meny.

Súvisiace články

Aktuálne správy