FBI zasiahlo proti Bitcoinom, čo bude so supermenou?

, portfolio Foto:SITA

Nedávno sa FBI v spoločnosti ministerstva spravodlivosti USA a ďalších orgánov vrhlo na on - line trh Silk Road. Podľa obvinení to bol trh preslávený drogami, hackerskými službami a predajom ilegálnych liekov. Vzhľadom k tomu, že väčšina platieb za obchody prebehla v digitálnej mene, zabavili Bitcoiny asi za 3,6 milióna dolárov a kurz virtuálnych peňazí doslova rozdrvili.

Na základe správy klesol kurz zo 140 dolárov na 110 dolárov. Čo to znamená pre Bitcoiny v dlhodobom horizonte? Skončil rast virtuálnej meny, alebo naopak, práve začal príbeh úspechu?

Williama Rossa Ulbrichta, známeho aj ako Dread Pirate Roberts, 29–ročného majiteľa Silk Road zatkli v San Franciscu. Úrady obviňujú prevádzkovateľa stránky z obchodu s drogami, prania špinavých peňazí a z počítačového hackerstva. Vo svojom profile na LinkedIn sa tento kybernetický mafián označoval za investičného poradcu a podnikateľa. Podľa obvinení úradov sa vyhrážal smrťou istému užívateľovi Silk Road za to, že sa rozhodol zverejniť informácie o stránkach, píše Bloomberg.

Úrady pri odstavení stránok zhabali na mieste Bitcoiny za 3,6 milióna dolárov v podobe používateľských účtov a digitálnych peňaženiek. Na Silk Road sa podľa odhadov úradov vymenilo majiteľa asi 600 tisíc Bitcoinov, išlo o "najsofistikovanejšie prevádzkovaný a najrozšírenejší ilegálny on line trh na svete."

Podľa informácií serveru theverge.com majú ale agenti FBI proti Ulbricht veľmi pádne dôkazy. Už od decembra 2011 totiž sami na Silk Road nakupovali a viac než stokrát si objednali rôzne druhy drog, ktoré však zakaždým mali rovnaký menovateľ: vysokú kvalitu a čistotu. FBI odhadla, že sa na portáli od jeho založenia mohlo pretočiť zhruba 1,2 miliardy dolárov, čo samotnému Rossovi údajne vynieslo okolo osemdesiat miliónov dolárov na sprostredkovateľských poplatkoch. Celý portál Silk Road fungoval prostredníctvom siete Tor, čo je softvérový systém zaisťujúcim anonymizáciu užívateľa pri pohybe na Internete. Informácie o IP adrese užívateľa sú v ňom de-facto neustále rozkladané, kódované a preposielané v sieti dobrovoľne začlenených počítačov.

Silk Road mal 957 tisíc registrovaných užívateľov, ktorí medzi februárom 2011 a júlom 2013 realizovali 1,2 milióna transakcií. Presný objem prostriedkov však bude ťažké odhadnúť, pretože hodnota virtuálnej meny Bitcoin v priebehu rokov rapídne kolísala od 15 dolárov až k svojmu maximu okolo 266 dolárov.

V súčasnej dobe existuje asi 11,7 milióna Bitcoinov, aktuálny kurz podľa trhovej kapitalizácie sa odhaduje na 1,544 miliárd dolárov. Z tohto je zrejmé, že aj keď sa na Silk Road tvoril najväčší nelegálny obrat na trhu, v dlhodobom horizonte to nijak neotrasie pozíciu Bitcoinov.

Čo bude s virtuálnymi peniazmi?

Anonymitu, ktorú ponúka Bitcoin, bezpochyby zneužíval nielen trh  Silk Road, aj inde sa mena využíva na pranie špinavých peňazí alebo k obchodovaniu s drogami. Bitcoin je však len natoľko menou podsvetia v kyberpriestore, akou je hotovosť v skutočnom svete. Hotovosť sa najčastejšie používa na pranie špinavých peňazí a k iným protiprávnym činnostiam, no napriek tomu nikto nechce bankovky ako také zlikvidovať. Koniec koncov, aj napriek rozmáhajúcim sa elektronickým platbám používa v mnohých krajinách stále veľký počet domácností bankovky na uspokojenie svojich výdavkov.

Bitcoiny sú v podstate hotovosťou digitálneho sveta. Ani v obchodoch sa nemusíme legitimovať, ak chceme platiť hotovosťou. To platí aj pre Bitcoiny. Ale ak niekto pri platbe odkryje svoju identitu a prezradí komu patrí účet v kyberpriestore, dobrovoľne tým odmietne anonymnú platbu. Úrady pravdepodobne preto reagujú tak citlivo na túto možnosť, lebo obvyklé elektronické platby so svojou prehľadnosťou zrazu nahrádza spôsobom, kde si klient dokáže vybrať, že chce zostať v anonymite. Aj s týmto problémom sa budú musieť regulačné orgány popasovať, Bitcoiny totiž nezmiznú len tak z dôvodu, že ich niekto označí za protizákonné.

Nedávne udalosti dočasne zahmlili obraz Bitcoinov, ani pokles kurzu ale dlhodobú dôveru v menu nenaštrbí. Dokazuje to aj správa Reuters v ktorej sa uvádza, že v predchádzajúcich troch mesiacoch výrazne stúpli startupy viazané k digitálnej mene.

Navyše, niektorí účastníci trhu odhadujú, že asi 65 až 100 miliónov dolárov k nim pritieklo práve z Bitcoin startupov, ktorých sú len v USA tisíce.

Súvisiace články

Aktuálne správy